Rozdílná kvalita potravin v ČR a ostatních státech EU, literatura
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jestli byste byli tak hodní a mohli mi poskytnout nějaké tipy na literaturu k tématu: "Rozdílná kvalita potravin v ČR a ostatních státech EU". Předem děkuji za vaši ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
téma rozdílné kvality potravin ve státech jako je Česko, Slovensko, Polsko či Maďarsko v porovnání s jinými státy Evropy je diskutováno v posledních letech, zvláště posledních měsících, kdy Evropskému parlamentu byla zaslána žádost o řešení tohoto problému.
K tématu tedy můžete nalézt články v současných denících a časopisech (např. přes fulltextovou licencovanou databázi Anopress - dostupnou v některých knihovnách), obecněji se kvalitě potravin u nás, ale i v zahraničí, věnují následující zdroje:
* VALENTA, Ondřej a kol. Budoucnost kvality a bezpečnosti potravin v Česku. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2011. 123 s. ISBN 978-80-7419-056-8.
* BODE, Thilo. Podvody na talíři: jak nás obelhávají potravinářské koncerny. V Praze: Rybka, 2014. 201 s. ISBN 978-80-87950-02-9.
* HYROŠ, Martin. Současné potraviny, skrytá genocida českého národa. Vydání první. [Bílovice]: M. Hyroš, 2014. 108 stran. ISBN 978-80-260-5799-4.
* ŠUŠKA, Miroslav. Norma IFS Food: příručka pro úspěšný audit. Vyd. 1. Šumperk: Qualifood, 2012. 204 s. ISBN 978-80-905301-0-2.
Další doporučené zdroje ke kvalitě jídla a jeho kontrole obecně:
* CAROLAN, Michael S. The real cost of cheap food. 1st pub. London: Earthscan, 2011. xvi, 272 s. ISBN 978-1-84971-320-7.
* DOSTÁLOVÁ, Jana a kol. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2014. 425 s. Monografie. ISBN 978-80-7418-208-2.
* TREMLOVÁ, Bohuslava a JAVŮRKOVÁ, Zdeňka. Řízení kvality a bezpečnosti potravin. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2014. 104 s. ISBN 978-80-7305-684-1.
* POSPIECH, Matej et al. Skladba a struktura potravin. Vyd. 1. Brno: Veterinární a farmaceutická univerzita, 2014. 100 s. ISBN 978-80-7305-694-0.
* ČÍŽKOVÁ, Helena, ed. Metody a kriteria [sic] pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2011. 127 s. ISBN 978-80-7418-124-5.
* Svět potravin: podporováno Potravinářskou komorou ČR. Praha: Opportunitas, 2008- . ISSN 1803-5140. Dostupné také z: http://www.svet-potravin.cz.
* S chutí o jídle: časopis o kvalitě jídla. Praha: Corporate Publishing, 2013-2014.
Články:
BROLÍK, Tomáš. Jedno máslo, dvě kvality: proč jsou stejné potraviny v Česku horší než v Německu. Respekt, 2015, 26(30), s. 17-19. ISSN 0862-6545.
VITVAROVÁ-VRÁNKOVÁ, Karolína. Polské bardzo dobré: proč Češi tak rádi kupují nekvalitní polské jídlo. Respekt, 2012, 23(19), s. 35-38. ISSN 0862-6545.
VANĚK, Roman. Jsme odpadkový koš Evropy. Reflex, 2008, 19(40), s. 70-73. ISSN 0862-6634.
PELÍŠEK, Antonín. Číst údaje na zboží se vyplatí. Mladá fronta Dnes - Jihočeské vydání, 2008, 19(165). Jižní Čechy Dnes, s. D3. ISSN 1210-1168.
Internetové stránky:
* Potraviny na pranýři: nejakostní, falšované a nebezpečné potraviny [online]. Brno: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, 2012- [cit. 2017-04-24]. Dostupné z: http://www.potravinynapranyri.cz.
* https://www.dtest.cz/clanek-5156/rozdilna-kvalita-potravin-v-eu
* https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/chceme-jist-stejne-kvalitni-potraviny-jako-nemci-vyzvou-prem/r~9024a99efe9911e69d89002590604f2e/?redirected=1493031267
* https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/opravdu-se-ma-evropa-zabyvat-slozenim-nutelly-eu-bude-kvalit/r~40c4117c056b11e7b0800025900fea04/
* http://zpravy.idnes.cz/ministerstvo-zemedelstvi-srovnani-kvalita-potravin-eu-p25-/domaci.aspx?c=A170206_205910_domaci_san
* http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/2047656-stejny-obal-ale-horsi-kvalita-potravin-nez-v-nemecku-v4-tlaci-na-evropskou-komisi-aby
Další literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc a Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .  Články  -  prostřednictvím databáze ANL: http://aleph22.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=anl či katalogů zemědělské Knihovny Antonína Švehly: http://www.knihovnasvehly.cz/katalogy-knihovny/
K danému tématu se pravděpodobně bude vztahovat  i celá řada zahraničních článků a knih. K jejich dohledání můžete užít online licencované databáze knihoven (v Národní knihovně ČR jsou dostupné databáze viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104 ) Volně dostupné jsou článkové databáze portálu JIB (http://www.jib.cz - zahraniční články, zahraniční články - licencované) a databáze Google Scholar ( http://scholar.google.cz/) .
Zahraniční  monografie k tématu je možné dohledat prostřednictvím zmíněného katalogu WorldCat OCLC: www.worldcat.org. Využít můžete také vyhledávač Google Books: http://books.google.cz/.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2017 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu