rozdíl mezi staročeštinou a novočeštinou
Text dotazu
Dobrý den,prosím o objasnění otázky v rámci českého jazyka.Jaký je rozdíl mezi staročeštinou a novočeštinou.Prosím o uvedení hlavních znaků staročeštiny a novočeštiny.
Odpověď
Dobrý den, stručné shrnutí rozdílů mezi starou češtinou a novou češtinou je velmi problematicky proveditelné. Na dané téma bylo napsáno několik knih. Základní změny českého jazyka v jednotlivých vývojových etapách přibližuje například článek internetové encyklopedie Wikipedia:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%BD_v%C3%BDvoj_%C4%8De%C5%A1tiny .
Jedná se však pouze o hrubý náčrt. Pokud byste chtěla o vývoji českého jazyka získat podrobnější informace, doporučujeme prostudovat některé z následujících publikací:
* PLESKALOVÁ, Jana. Stará čeština pro nefilology. 1.vyd. Brno : Masarykova univerzita v Brně pro Filozofickou fakultu, 2001. ISBN 80-210-2733-9 (brož.)
* Vývoj českého jazyka a dialektologie : učebnice pro pedagogické fakulty. 4. vyd. Praha : SPN, 1977.
* CUŘÍN, František. Vývoj spisovné češtiny. 1.vyd. Praha : SPN, 1985.
* MARVAN, Jiří. Cesty ke spisovné češtině - prvních tisíc let (800-1800) :
malý průvodce dějinami české jazykové mysli.V Ústí nad Labem : Univerzita J. E. Purkyně, 2003. ISBN 80-7044-514-9 (brož.)
Slovníky staré češtiny: Vokabulář webový: http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 09:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu