rozdíl mezi kotlinou, údolím a bystřinou
Text dotazu
Zdravím.
Jaký je rozdíl mezi kotlinou, údolím a bystřinou???
Odpověď
Dobrý den,
kotlina je výrazná okrouhlá sníženina v krajině, mnohdy obklopená horami. Její dno je ploché nebo mírně zvlněné. Má zpravidla tektonický původ, ale může vzniknout i následkem eroze (přirozeného odstraňování hornin, jejich zvětralin a půdy) nebo denudace (souboru procesů rozrušování a odnášení horninového materiálu). Výskyt kotlin není závislý na nadmořské výšce.
Údolí je protáhlá sníženina na povrchu pevniny, vzniklá většinou říční činností. Údolí se sklání ve směru toku řeky a jeho tvar je dán působením eroze a svahových procesů (např. sesuvů). Některá existující údolí byla přehloubena ledovcem.
Slovo „bystřina“ označuje prudký horský potok.
Zdroje:
Matějček, T. a kol.: Malý geografický a ekologický slovník : Příručka pro školu a veřejnost. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, 2007.
Příruční slovník jazyka českého. Praha: Statni nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.07.2014 08:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu