rozbor literárního textu
Text dotazu
Dobrý den, nevím, jak mám udělat rozbor literárního textu a básně.Existuje nějaká osnova, podle které bych mohla postupovat? Děkuji.
Odpověď
Dobry den,
bohuzel se nam nepodarilo nalezt "strucny navod" pro zpracovani literarniho rozboru. Tomuto tematu se uz v pomerne odborne rovine venuji dve vysokoskolske ucebnice:
STEPANEK, Vladimir a kol. Teorie rozboru literarnih dila. Praha : Statni pedagogicke nakladatelstvi, 1962. 105 s.
JANOUSEK, Miroslav. Obecny nastin postupu pri rozboru literarniho dila. Olomouc : Filozoficka fakulta Univerzity Palackeho, 1988. 50 s.
Pomoci by Vam snad mohla i kapitola Struktura literarniho dila:
SOUKAL, Josef a kol. Literatura pro I. rocnik gymnazii. Praha : SPN - Pedagogicke nakladatelstvi, 2001. 327 s. ISBN 80-7235-154-0.
s. 22-53 kapitola Struktura literarniho dila - vrstva jazykova, vrstva tematicka a vrstva kompozicni
Při zpracovani rozboru literarniho textu se muzete inspirovat jiz publikovanymi rozbory, z fondu NK CR jsme vybrali nekolik titulu. Dalsi muzete nalezt v elektronickem katalogu NK CR - bazi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), do pole Predmet staci zadat literar? and rozbor? (vcetne diakritiky) a omezit vyhledane dokumenty pomoci pole Kod jazyka dokumentu na knihy v cestine, do pole zadejte zkratku cze.
OPELIK, Jiri. Holanovske napovedy. Praha : Thyrsus, 2004.206 s. ISBN 80-902660-2-9.
TOMASEK, Martin. Labyrintem dila K.M.Capka-Choda. V Ostrave : Ostravska univerzita, Filozoficka fakulta, 2006. 140 s. ISBN 80-7368-176-5.
STOLPA, Jan. Nedopadajici dzban : uvahy o basnicich a poezii. Praha :Torst, 2006. 486 s. ISBN 80-7215-294-7.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu