rozbor díla Tři muži ve člunu - o psu nemluvě
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc při rozboru knihy od
Jerome Klapka Jerome: Tři muži ve člunu ( o psu nemluvě ) - hlavní myšlenka,
charakterisitka postav, kompozice knihy. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den,
pracovnici sluzby Ptejte se knihovny (PSK) v zadnem pripade nezpracovavaji studentum skolni ukoly nebo prace. Pouze doporucujeme literaturu, kterou lze pri zpracovavani prace pouzit. Nemuzeme Vam proto zadany rozbor dila napsat a knihu za Vas precist.
Kniha vysla v prubehu let v nekolika vydanich. Zaznamy trech z nich uvadime.
* Tři muži v člunu o psu nemluvě / [Autor:] Jerome Klapka Jerome ; Z angl. orig. Three men in a boat to say nothing of the dog přel. Vladimír Henzl ; [Barev.] il. Jan Janovský. -- 2. vyd.. -- Praha : Práce, 1957. -- 211, [2] s. ; 8°. -- (Dikobraz ; Sv. 40)
Resumé: Známý anglický humorista líčí v knize rozmarné příhody tří přátel, kteří se vydají na dobrodružnou plavbu po Temži. Směšné situace, v nichž se výletníci ocitají při hledání noclehu, přípravě jídla a jiných všedních denních úkonech dávají autorovi příležitost poodhalit cípek civilisovaného chování pověstně klidných a zdrženlivých anglických džentlmenů a vykreslit je se všemi lidskými slabostmi, návyky a zlozvyky..
* Tři muži ve člunu a na toulkách / Jerome Klapka Jerome ; [z angličtiny přeložil a doslov napsal J. Z. Novák]. -- Vyd. tohoto překl. 3., v této edici 1.. -- Praha : Aurora, 1995 ([Vimperk] : Tiskárny Vimperk). -- 372 s. ; 19 cm. -- (Edice světových autorů ; sv. 3)
* Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) / Jerome Klapka Jerome ; [přeložil J.Z.Novák]. -- Vyd. v Odeonu 2.. -- Praha : Odeon, 1975 (Mír 3). -- 229 s. ; 8°. -- (Čtení na dovolenou. 12 humoristických románů)
Resumé: Úsměvný román líčí rozmarné příhody tří přátel, kteří se vydali na čtrnáctidenní plavbu po Temži. Humor knihy vyplývá ze situací i ze schopnosti rozumět duchu jazyka.
Jerome Klapka Jerome si "...vybiral zamestnani, ktera vyhovovala jeho podnikave a zaroven i mirne bohemske povaze. Rozmanite publicisticke zkusenosti rozvinuly jeho humoristicke nadani, prokazane zvl. ve svetove prekladane knize Tri muzi ve clunu, (vysla 1889, cesky 1902) , ktera obsahuje parodicke liceni vyletu po Temzi, tezi humor ze situacni i jazykove komiky (tehdy novatorske uziti slangu) a hlasi se k svobodomyslnosti jako zivotni filozofii. ..."
Zdroj: Slovnik spisovatelu. Anglicka literatura.... Praha: Libri, 2003.
Knihou Tri muzi ve clunu ... se zabyval i dotaz v nasi sluzbe PSK, ktery je ulozen v archivu PSK, viz. odkaz a citace: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/cesky-jazyk-rozbor-textu/?searchterm=jerome
Jerome Klapka Jerome (1859 - 1927) pracoval nejprve jako urednik a pote jako ucitel, novinar a herec.V roce 1889 vytvoril humoristicky roman, ktery ho proslavil a financne zajistil. "Byli jsme ctyri - George a William Samuel Harris a ja, a Montmorency" je prvni veta z mnoha milionu prodanych vytisku romanu Tri muzi ve clunu - o psu nemluve! , popisujici drobne nehody tri viktorianskych muzu ve strednim veku behem prazdnin ve clunu na Temzi. Styl romanu je pozoruhodny: zadny autor predtim ani potom neprekonal hanobeni viktorianske domyslivosti zpusobem, jak to udelal Jerome. Navic to, jak si Jerome hraje se svym vlastnim vypravecskym stylem - temer neni odstavce, kde by neuvadel nejakou odbocku - je tak vynalezave a sebevedome, ze kdyby byli Theree Men in a Boat napsani o stoleti pozdeji, byli by rozhodne oznaceni za hlavni "postmoderni" text....
Autorova radost z mladi muze ve meste je dodnes v jeho knize patrna.
... (roman je) oslavou lenosivosti, ... cistym odhodlanim nic zvlastniho nedelat... (tim) se Jeronymovy postavy musely zdat Viktorianum pod tehdejsim vlivem protestanske etiky mnohem zlomyslnejsi.... Kritici si mohou stezovat na to, ze Jerome K. Jerome byl vzdy (ve svych pracich) jen odlehceny a nacechrany ..."
Cerpano z: CALCUTT, Andrew, SHEPHARD, Richard. Cult fiction Pruvodce po kultovnim romanu. Praha: Volvox Globator, 1999.
Roman je roztrzitym a neposednym dilem, popisuje zajimave dobrodruzstvi tri statnich uredniku, kteri si chteji odpocinout na netradicni dovolene. Pujci si tedy lod a pluji po Temzi. Ani jeden z nich neni zvykly starat se sam o sebe, tak chvilemi az lituji, ze vubec jeli. Zazivaji na vode i na sousi velke mozstvi ruznych trapasu a tesi se, ze se zase vrati ke svemu poklidnemu zivotu.
Na internetu jsou webove stranky, kam sami studenti ukladaji sve referaty, ctenarske deniky apod. Posilame Vam nekolik odkazu:
http://www.cesky-jazyk.cz/ctenarsky-denik/jerome-klapka-jerome/tri-muzi-ve-clunu.html  http://ireferaty.lidovky.cz/2/2177/Tri-muzi-ve-clunu-o-psu-nemluve http://www.oook.cz/library/jerome-boat/index.html
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2008 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu