romány na pokračování
Text dotazu
Dobrý den, můj dotaz se týká románu na pokračování v periodickém tisku. Zajímala by mě jeho historie, co se týče jeho tradice v Čechách i ve světě. Je možné zjistit, které romány na pokračování vycházely v českém tisku mezi prvními? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
myslíme si, že podobný dotaz, jako je teď tento Váš, jsme před nějakým časem pro Vás zpracovávali.  Odpověď na Vaše otázky by Vám mohla dát publikace JAREŠ, Michal, JANÁČEK, Pavel, ŠÁMAL, Petr. Povídka, román a periodický tisk v 19. a 20. století. Sborník příspěvků ze sympozia pořádaného oddělením pro výzkum literární kultury ÚČL AV ČR v Praze 13.-14. října 2004. Praha: ÚČL AV ČR, 2005. Tento sborník je také ke stažení na webu, viz
[PDF]
Povídka, román a periodický tisk - Ústav pro českou literaturu AV ČR ...
www.ucl.cas.cz/edicee/data/sborniky/2005/PRPT/PRPT.pdfFormát souboru: PDF/Adobe Acrobat
Povídka, román a periodický tisk v 19. a 20. století. Sborník příspěvků ze sympozia pořádaného oddělením pro výzkum literární kultury ÚČL AV ČR v Praze 13.
V Lexikonu české literatury, heslo Česká včela - s. 484-487 - čteme:
S. 485: "...jedním z nejobsáhlejších příspěvků byl Čelakovského přepis ukázek z Putování vys. uroz. p.p. Jana z Lobkovic a na Hasištejně l. P. 1493 do Jeruzaléma, uveřejňovány na pokračování ..."
Zdroj: Lexikon české literatury. osobnosti, díla, instituce. Dil.1. A-G. Praha: Academia, 1985.
Dalšími  zdroji jsou následující odkazy na internetu:
http://www.advojka.cz/archiv/2009/7/krasna-literatura-v-novinach
http://www.ucl.cas.cz/edicee/index.php?expand=/sborniky/2005/PRPT
Z článkové databáze (báze ANL),  NK ČR na www.nkp.cz, rovněž prezentováno jako čtení na pokračování:
Lopatka, Jan
Cteni v radiu / Jan Lopatka
In: Divadelni noviny. -- ISSN 1210-471X. -- Roc. 2, c. 12 (19930608), s. 6
* Cesky rozhlas
* cesky rozhlas * rozhlasove vysilani * vyroci 70.
Laqueur, Walter, 1921-
Chudoba neplodi terorismus / Walter Laqueur. -- 1 il.. -- Rubrika: Cteni na pokracovani - 1
In: Reflex. -- Praha : Ringier CR. -- ISSN 0862-6634. -- Roc. 15, c. 49 (20041202), s. 84-85
Resume: Zaklad terorismu sice stale casto tvorily narodnostni konflikty, ale nadale se jiz
v prvni rade nezameroval na politicke a vojenske vudci postavy druhe strany, cim dal
vice nehledel napravo ani nalevo
* terorismus -- stol. 21.
Laqueur, Walter, 1921-
Islamsky terorismus / Walter Laqueur. -- 1 il.. -- Rubrika: Cteni na pokracovani - 2
In: Reflex. -- Praha : Ringier CR. -- ISSN 0862-6634. -- Roc. 15, c. 50 (20041209), s. 66-67
Resume: Na konci dvacateho stoleti se vsak muslimsky a arabsky terorismus stal hlavni
soucasti svetoveho terorismu
* terorismus -- stol. 21.
Laqueur, Walter, 1921-
Valka proti Zapadu / Walter Laqueur. -- 1 il.. -- Rubrika: Cteni na pokracovani - 3
In: Reflex. -- Praha : Ringier CR. -- ISSN 0862-6634. -- Roc. 15, c. 51 (20041216), s. 74-75
Resume: Proc byly nektere teroristicke skupiny v urcitych obdobich velmi cinne a v jinych
zase necinne?
* terorismus -- stol. 21.
Cteni na pokracovani na internetu : tipy a namety
In: U nas : knihovnicko-informacni zpravodaj Kralovehradeckeho kraje. -- Hradec Kralove. --
ISSN 0862-9366. -- Roc. 16, c. 1 (2006), s. 42
* ceska literatura * cteni na pokracovani * internet
Bezpochyby by se našly další odkazy na romány či jinou literaturu na pokračování např. v systému Kramerius v Národní digitální knihovně na www.nkp.cz.
V našich zdrojích by bylo možné dohledat už konkrétní periodika a konkrétní díla na pokračování. Doporučujeme však obrátit se na Ústav pro českou literaturu AV ČR, kde se podobnou tématikou, kterou sledujete Vy, zabýval řešitel úkolu Pavel Janáček v rámci grantu v letech 2004-2006. Jeho práce se jmenovala Svět románů na pokračování. Komentované soupisy beletristických seriálů z českých magazínů a denního tisku, 1906-1948., viz
http://www.isvav.cz/projectDetail.do?rowId=GA405%2F04%2F0320.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.05.2013 15:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu