Román Sundari
Text dotazu
Prosím,
existuje román indického spisovatele SUNDARÍ nebo SUNDORÍ (SUNDÓRÍ) Přesně
tak je formulována otázka - jméno autora románu není uvedeno Prosím o
odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně se jedná o román indického spisovatele Bhai Vir Singha (1872 - 1957). Jeho první román "Sundari" (Sundri) je považován za první román psaný jazykem punjabi. Román byl napsán na motivy lidové písně kolem roku 1898 a vypráví příběh o mladé krásné dívce Sundarí, která byla od svého manžela a rodiny unesena Monghulem. Pro uchránění své cti se dívka rozhodla v zajetí ukončit svůj život upálením. Naštěstí ji v poslední chvíli našel její bratr a zachránil ji. Společně se pak šťastně navrátili domů.
Více informací o spisovateli i zmíněném románu můžete nalézt na internetových stránkách:
* http://www.britannica.com/EBchecked/topic/629762/Bhai-Vir-Singh
* http://en.wikipedia.org/wiki/Bhai_Vir_Singh
* http://static.panjabilok.net/poetry/bhai_vir_singh.htm
* http://www.sikhs.nl/downloads/English/Bhai_Vir_Singh_Sundri.pdf
* http://www.sikh.net/publications/sundri/sundri.htm
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 09:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu