Rohic
Text dotazu
Dobrý den,
nemohu najít jak se dnes jmenuje nebo kde byla Rohić ve Štýrsku. Obec nebo město.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz zaslaný službě Ptejte se knihovny.
Mohlo by se jednat o název občiny „Rohitsch-Sauerbrunn“ (v překladu Rogaška Slatina), jež se nachází na území dnešního Slovinska. Historicky byla součástí Dolního Štýrska a stala se známá zejména díky svým minerálním pramenům. Vzniklo zde lázeňské město a místní kyselka byla distribuována i do Čech. Ve starší české literatuře se používá název „Rohič“ nebo „Rohic“, a to v souvislosti jak s lázněmi, tak rovněž i se samotnou minerální vodou (název minerálky).
Použité zdroje
KODYM, Filip Stanislav. Hospodářský klíč: čtení o nejhlavnějších základech umění hospodářského, založeného na vědách přírodních. Praha: K. Jeřábková, 1858, s. 218. Dostupné z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:105e0c60-554a-11e8-ab92-5ef3fc9ae867
KARNÍK, Jan. Martin Kukučin. K padesátým narozeninám slovenského spisovatele in Obzor: List pro poučení a zábavu. V Brně: Moravská akciová knihtiskárna, 7.1910, 33(7), s. 146. Dostupné z: https://kramerius5.nkp.cz/v[…]706&fulltext=rohi%C4%87)
RŮŽIČKA, Karel. Vodní hospodářství: Určeno vodohospodářům a posl. vys. škol vodohospodářského směru. Praha: SNTL, 1962, s. 105.
Paběrky obsahu lékařského z Jihoslovan [Sděl. Dr. Lambl] in Časopis českého Museum. Praha: Knihkupectví J. G. Calve, 1851, 25(2), s. 39. ISSN 0862-7282.
https://de.wikipedia.org/wiki/Roga%C5%A1ka_Slatina
https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Ob%C4%8Dina
https://www.julische-alpen.info/[…]/
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.07.2023 11:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu