rody Neipperg a Neuberg
Text dotazu
Můžete mě prosim Vás dát informaci, zda rody Neipperg Šwábsko a Neuberg
Ašsko, jsou jen různé větve jedoho rodu širokého rozrodu?
Na německých internetových stránkách jsem pod rodovým jménem Neuberg
našla, že jeden ze šwábských Neippergů v 11.-12.stol. zdědil na Ašsku
majetky, zde byl později znám jako Neuberg. Já jsem rozená Neubergová,v našem
rodě se ví, že jsme zchudlá větev rytířů z Neubergu. Myslíte, že patříme
k ašským Neubergům?
Děkuji za informace.
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved. V dostupne literature jsme nalezli vice rodu nesoucich oznaceni "z Neuberka", pro prokazani vazeb mezi temito rody a rodem Neipperg by nejspise vyzadovala zpracovani podrobneho rodokmenu.
Svabsky rod Najperku je skutečně spojen s Asskem, cast informací jsme nalezli v knize Hrady, zamky a tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku, na internetu je tento text uveden na https://www.hrady.cz/hrad-neuberg-najperk/texty?tid=24173. Najperkove si zde nejspise pocatkem 13. stoleti postavili hrad, ktery byl po nich pojmenovan Neuberg (Najperk, tj. Novy hrad - k rozliseni od stareho Altenberku, ktery kdysi staval v sousedstvi jejich puvodniho rodoveho sidla), od roku 1945 nazyvany Podhradi. Jan Lucemburský dal v roce 1331 Assko v leno panum z Najperka.
Podrobný rodokmen Najperku se nam bohuzel nepodarilo nalezt. V knize "Velky erbovnik" je tento rod popsan pomerne strucne:
z Neuberka (z Najperka, z Neuburga) - Nemecky pansky rod sidlici na Assku na hrade Neuberg (Podhradi u Ase) od pocatku 13. stoleti. V letech 1331-1400 drzel rod jako leno cele Assko. Rod byl pribuzny s rytiri z Hazlova, s nimiz mel i shodny erb. V letech 1497-1586 se clenove rodu uvadeji na hrade Ostroh u Chebu, kde se v pruceli mezi reliefnimi znaky zachoval znak jejich rodu.
V knize "Slechticke rody ..." je uvedeno heslo Neipperg, historie rodu je zde vsak vzhledem k zamereni publikace popsana az od 18. stoleti. Tento rod, respektive vetev, ktera pokracovala pod jmenem Neipperg, vlastnil statek a zamek Stranov u Mlade Boleslavi, ktery byl za prvni republiky prodan. Soucasti hesla jsou odkazy na literaturu o tomto rodu, mozna ze byste ve zde doporucenych pramenech nasla nejaka dalsi voditka.
"Velky erbovnik" pak uvadi i dalsi rody, ktere pouzivaly oznaceni "z Neuberka":
* z Neuberka (z Neubergu, Neumann) - Prazsky mestansky rod. Jan Fridrich, prazsky radni, byl nobilitovan v roce 1710. Zemrel v roce 1721.
* z Neuberka (z Neubergu, Gemrich) - Jan Ignac, pochazejici ze Slezska, se po roce 1721 ozenil v Praze se vdovou po Janu Fridrichovi Neumannovi z Neuberka. V roce 1723 byl povysen do slechtickeho stavu a prijal predikat "z Neuberka" (viz predesly rod). V roce 1730 vystavel nedalo Mlade Boleslavi zamek receny Neuberk.... Potomci rodu se dozili 20. stoleti, do konce 2. svetove valky vlastnili statej Cejecicky (Čeječičky) se zamkem Neueberk.
Oba rody, respektive rod Jana Ignace Gemricha, jsou opet blize popsany v knihach Petra Maska a Lexikonu ceske slechty, spojeni s Najperky jsme v zadnem z techto textu nenalezli.
pouzite zdroje:
* Hrady, zamky a tvrze v Cechach, na Morave a ve Slezsku. [IV], Zapadni Cechy. Praha: Nakladatelstvi Svoboda, 1985. s. 23, 266-267.
* MASEK, Petr. Slechticke rody v Cechach, na Morave a ve Slezsku od Bile hory do soucasnosti. Dil II, N-Z. Praha: Argo, 2010. s. 12, 16. ISBN 978-80-257-0294-9.
* MASEK, Petr. Modra krev. Praha: Mlada fronta, 2003. s. 213-214. ISBN 80-204-1049-X.
* MYSLIVECEK, Milan. Velky erbovnik: encyklopedie rodu a erbu v zemich Koruny ceske. Sv. 2. Plzen: Fraus, 2006. s. 62. ISBN 80-7238-521-6.
* HALADA, Jan. Lexikon ceske slechty. III. Praha: Nakladatelstvi Akropolis, 1994. s. 123-124.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu