Rodokmen
Text dotazu
Prosím o zjištění, zda se v Berní rule Prácheňského kraje - obec Velké Nepodřice vyskytuje příjmení Kynkor nebo Kinkor. Děkuji za odpoveď.
Odpověď
Dobrý den,
v obci Nepořice (dnešní Velké Nepodřice) není v Berní rule Prácheňského kraje uvedena žádná osoba se jménem Kynkor, Kinkor (apod.). Berní rula uvádí v obci  5 rolníků (Mareš, Zobal, Macek, Hlejcer a Lusk),  3 nově usedlé rolníky (Kaška, Syka, Hloušek), 4 rolníky na živnosti zkažení  (Buzek, Kokštel, Rěhoř, Kavka), 3 pusté grunty (Hrdinovský, Kocábovský a Vlkovský, chalupníka Hoka,  zahradníka Votavu a 2 pusté zahrady (Limka a Zetika).
Otázkou zůstává, jak daleko jste došel v genealogickém pátrání. Není pravidlem, že rodina žila po celá století na jednom místě.  Vaši předci se mohli  i několikrát přestěhovat.
Jmenný rejstřík Berní ruly zmíněné jméno vůbec neuvádí. Je tedy  možné, že Váš rod byl kolem roku 1654 usedlý v některé z vesnic, která nebyla do Berní ruly zanesena (či se zápisy  z této lokality nedochovaly), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení (příjmení v dané době nebyla ustálená) či patřili do nemajetné vrstvy obyvatelstva, jež nebyla v Berní rule evidována.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Většina matrik  uložených ve Státním oblastním archivu v Třeboni již byla digitalizována viz: http://digi.ceskearchivy.cz/DA?lang=cs.
Použitá literatura:
* Haas, Antonín, ed. Berní rula. Sv. 27, Kraj Prácheňský. 1. díl. 1. vyd. Praha: SPN, 1954. 443, [1] s.
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.12.2012 13:09
Martin Vondrášek píše:
Úterý 26.05.2015 15:38
Dobrý den, při pátrání po svých předcích jsem také narazil na tento starý dotaz. Mám zjištěno, že Kinkorovi se do Nepodřic dostali v roce 1753 a to přiženěním Matěje Kinkora k vdově po Václavovi Marešovi na grunt (později č.p.1), Tento Matěj používal pak jméno po chalupě, stejně jako jeho synové Jiří (na Marešovském) a Jan (na přiženěn na Buzkovský grunt č.p.26). Později se potomci vrací ke jménu Kinkor.
Podobná situace je ve Vítkově, kam se přiženil bratr Matěje, Vít Kinkor na grunt Starýho.
PSK - admin píše:
Středa 27.05.2015 09:01
Dobrý den, děkujeme za upřesnění a nové informace k zmíněnému rodu. Vaše informace tazateli určitě velmi pomohou.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu