rodokmen
Text dotazu
Dobrý den,
zabývám se sestavením rodokmenu rodiny Vlčků. Poslední údaje mám z matrik
římsko-katolické církve z roku 1797. Ráda bych se dostala dále, myslím, že
by bylo možno najít další informace v "Soupisu poddaných podle víry", jen
nevím v kterých částech soupisu hledat... předkové pocházejí z Jižních Čech,
jmenovitě z Novosedel nad Nežárkou.
Odpověď
Dobrý den,
obyvatelé obce Novosedly nad Nežárkou k roku 1651 jsou vypsáni v Soupisu
poddaných podle víry ( Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Bechyňsko.
3. 1. vyd. Praha : Státní ústřední archiv, 1997. ISBN 80-85475-39-1.).
V soupisu se ovšem příjmení Vlček v souvislosti s výše zmíněnou obcí
nevyskytuje.
Z vlastní zkušenosti se sestavováním rodokmenu vím, že sto let je opravdu
dlouhá doba a Vaši předci se za tu dobu mohli i několikrát přestěhovat. Je
tedy nezbytné nejprve pokračovat v pátrání v matričních zápisech. Pravdou
je, že zápisy z druhé poloviny 18. století jsou již hůře čitelné a dosti
skoupé na informace, ale věřím, že se Vám podaří ještě další předky
dohledat.
Velkou výhodou je, že Státní oblastní archiv v Třeboni již většinu matrik
digitalizoval, tudíž nemusíte trávit hodiny v badatelně archivu, ale můžete
v rodokmenu pokračovat z pohodlí Vašeho domova:
https://digi.ceskearchivy.cz/Matriky
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit
následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům.
Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské
genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN
80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN
80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit
rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud
přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.03.2012 10:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu