RODNÉ ČÍSLO ve Velké Británii a Irsku
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o pomoc při hledání informací ohledně IDENTIFIKÁTORU (s funkcí obdobnou rodnému číslu), který mají konkrétně Velká Británie a Irsko. Zda je z tohoto identifikátoru možno určit pohlaví osoby? Zda v případě, že osoba změní pohlaví a dojde k uznání této změny (Velká Británie - legal gender recognition) nebo prohlásí sama tuto změnu (Irsko - self-determination), se změní i číslo (či znak) v tomto identifikátoru??
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podle všech informací, které jsme nalezli, je možnost identifikování pohlaví osoby např. v ČR, kde jako jednoznačný identifikátor funguje rodné číslo.
Změna rodného čísla je možná (nutná) při změně pohlaví.
Změna rodného čísla se provádí pouze v případech stanovených zákonem č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů (zákon o evidenci obyvatel), ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o evidenci obyvatel"), a to pokud:
.              bylo totožné rodné číslo přiděleno dvěma nebo více nositelům rodného čísla,¨
.              bylo přiděleno chybné rodné číslo,
.              došlo k osvojení nezletilé fyzické osoby, nebo
došlo ke změně pohlaví. Změnu rodného čísla provádí výdejové místo, které přidělilo původní rodné číslo. Změny rodných čísel přidělených před účinností zákona o evidenci obyvatel (tj. přidělených před 1. 1. 2003) zajišťuje obdobným způsobem Ministerstvo vnitra.
Zdroj: https://www.mvcr.cz/clanek/zmena-rodneho-cisla.aspx
Ve Velké Británii se jako identifikátor používá číslo sociálního pojištění (NINO  - National Insurance Number).
Číslo je přidělováno automaticky před dosažením 16 let dětem narozeným ve Velké Británii (do té doby mají děti přiděleno referenční číslo dítěte - CRN - Child Reference Number).
Ostatní (např. cizinci) musí o číslo zažádat.
Číslo NINO se generuje v následujícím formátu: QQ 12 34 56 A a nikdy se nemění, ani se změnou bydliště, jména, stavu apod. Podle vyhledaných informací je toto číslo generováno a nelze z něj zjistit informace o nositeli (tedy ani pohlaví).
Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/National_Insurance_number
Více např. zde:
* https://www.gov.uk/hmrc-internal-manuals/national-insurance-manual/nim39305
* https://www.rcs.ac.uk/wp-content/uploads/2014/05/Applying-for-a-National-Insurance-Number.pdf
V Irsku se jako identifikátor osob používá osobní číslo pro veřejné služby (PPS - Personal Public Service Number). Od roku 2013 se číslo generuje ve formátu: 1234567TA. Též, stejně jako ve Velké Británii, číslo neobsahuje data o nositeli.
Původně se informace o pohlaví dala vyčíst u vdaných žen - jejich číslo bylo shodné s manželovým a na konci obsahovalo W - wife, ale tento formát se již nepoužívá.
Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_Public_Service_Number
Více např. zde:
* https://www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/irish_social_welfare_system/personal_public_service_number.html
* http://www.welfare.ie/en/Pages/Personal-Public-Service-Number-How-to-Apply.aspx
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.09.2019 07:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu