ročník starých časopisů, Osvětový Věstník a Národní listy
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v kterém roce začal vycházet časopis Osvětový Věstník a Národní listy. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
název Osvětový Věstník se vyskytuje v titulech několika časopisů, protože nevíme, který byste měla případně na mysli, vypisujeme všechny. Národní listy měly také několik podob, ve kterých vycházely, viz níže:
Osvětový věstník Brněnska, Jihlavska a Uh. Hradišťska - vydává Župní ústředí osvětových sborů, roč.1 (1.11.1924) - roč.5 (1928/29), vycházel 10x ročně, od roč. 6 vycházel pod názvem:
Osvětový věstník moravskoslezský - vydává Zemské ústředí osvětových sborů v Brně, roč.6 (1929/30) - roč. 11 (1934/35), vycházel 10x ročně, od roč. 12 změnil název na:
Osvětová Morava - měsíčník Zemského ústředí osvětových sborů v Brně.
Osvětový věstník moravskoslezský; od r. 1941: Odborný list por otázky lidové výchovy. Vydává Zemské ústředí osvětových sborů, roč. 12 (1935/36) - roč. 18 (červen 1942 do č. 10), periodicita 10x ročně.
Osvětový věstník Podbrdska : list pro kulturní zájmy a lidovou výchovu okresu berounského, blatenského, březnického, dobříšského, hořovického, křivoklátského, příbramského, unhoštského, zbirožského a zbraslavského - vydává Okresní osvětový sbor v Berouně a okresní osvětový sbor v Hořovicích,
1923 - 1942.
Národní listy - vydává nakladatel Julius Grégr v Praze, vycházely od roč. 1 (1. leden 1861, č. 1) - roč. 81 (14. 5. 1941), deník od 1883, č. 1: 2x denně. V době zastavení 1867-1869 vycházely náhradou Národní noviny, Naše listy
Národní listy v pondělí ráno: Pondělí Národních listů a národa - vycházely of 19.1.1939 - zastaveny na 3 dny 16.7.1939 s výstrahou, zastaveny na 5 dnů 31.8.1939, ale zákaz zrušen 1.9.1939-13.5.1941, týdeník. Předcházel Pondělník Národních listů a Národa
Národní listy: V pondělí ráno. Ústřední list Národního souručenství - vydává v Praze Pražská akciová tiskárna, vycházely od 1. ledna 1940 - 12. květen 1941, do č. 19, týdeník, předcházel Pondělník Národních listů a Národa
Národní listy: Večerní vydání - vydává v Praze Pražská akciová tiskárna, vycházely od roč. 59 (2. leden 1919) - 81 (14. květen 1941, do č. 133), deník
Národní listy: Večerník - vycházely od 9.10.1931-26.1.1941, deník, vydávání zastaveno 17., 18., 19.7.1939, zast. 1.5.1939-1.9.1939. Předcházel Národní večerník, dále vycházel pod názvem: Večerník Národních listů
Zdroje, ve kterých jsme nalezli informace:
Naskenované katalogy Národní knihovny - RETRIS (https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001), Generální katalog I, skříň Lenis - Luch, zásuvka Listy K - Littel, č. záznamu 106 a následující
Souborná báze PER - česká a moravská periodika
(http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per)
KUBÍČEK, Jaromír; ŠIMEČEK, Zdeněk. Brněnské noviny a časopisy: od doby nejstarší až do roku 1975. Brno: Universitní knihovny - Archiv města Brna - Musejní spolek, 1976.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 12:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu