rhodonit/rodonit
Text dotazu
Jaký je rozdíl mezi kamenem rhodonit a rodonit? Předem děkuji za odpoved.
Odpověď
Dobry den, domnivame se, ze Rhodonit (nem.) / rhodonite (angl.) jsou  pouze ruzne nazvy jednoho mineralu, ktery je v cestine oznacovan jako rodonit. Psaní -rh- odpovídá cizojazyčným transkripcím slov vycházejících z řečtiny, v moderní češtině se v takových případech píše -r-. Sr. anglické rhythm a české rytmus.
O rodonitu:
* http://liecivekamene.wordpress.com/2007/10/13/rodonit-kamen-zladenia-kontrastov/
* http://www.mineralos.cz/radce/berle/berlic.htm
Zakladni charakteristiku rodonitu uvadi napr. kniha Kameny a drahokamy:
Rodonit -  recke slovo rhodon, "ruze", se stalo zakladem nazvu silikatu manganu, jehoz charakteristickou barvou je ruzova. Rodonit miva podobu zaoblenych krystalu, agregatu nebo zrn, casto s povlakem ci zilkami cernych oxidu manganu. Vyskytuje se v leziscich mnoha manganovych rud, casto spolu s rodochrozitem, nekdy vznika metamorfozou rodochrozitu. V Indii slouzil rodonit i jako manganova ruda, casteji se vsak tezi jako ozdobny a sperkovy kamen. Nachazi se v Brazilii, Kanade, Svedsku, Rusku, Anglii a USA. V Peru, v americkem state New Jersey a v Australii se objevuji i krystaly.
slozeni: (Mn,Ca)5(Si5O15)
kristalicka soustava: triklinicka
trida: silikaty - inosilikaty
tvrdost: 6
BONEWITZ, Ronald Louis. Kameny a drahokamy. Praha : Nakladatelstvi Slovart, 2007. s. 277. ISBN 978-80-7209-967-2.
Pro rodonit jsou v encyklopediich uvedena i  dalsi slozeni, napr.:
Ca Mn4Si3O9  - KORBEL, Petr; NOVAK, Milan. Mineraly : encyklopedie. Cestlice : Rebo, 2007. s. 245. ISBN 978-80-7234-666-0.
Ca Mn4(Si5O15 )  - DUDA, Rudolf; REJL, Lubos. Kameny z celeho sveta. Praha : Granit, 2001. s. 207. ISBN 80-7296-008-3.
(Mn,Fe,Mg,Ca)SiO3  - SEJKORA, Jiri; KOURIMSKY, Jiri. Atlas mineralu Ceske a Slovenske republiky. Praha  : Academia, 2005. s. 304. ISBN 80-200-1317-2.
V anglictine a nemcine naleznete vice informaci mimo jine i na
* http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodonite
* http://webmineral.com/data/Rhodonite.shtml
* http://www.mineralienatlas.de/lexikon/index.php/Rhodonit
Pro presne zodpovezeni Vaseho dotazu bychom Vam doporucili kontaktovat primo odborniky, napr.  Mineralogicko-petrologické oddělení Prirodovedeckeho muzea, Narodni muzeum (http://www.nm.cz/prirodovedecke-muzeum/mineralogie.php) nebo  Ustav geochemie, mineralogie a nerostnych zdroju PrF UK (http://www.natur.cuni.cz/ugmnz/).
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu