rezerva vs. zásoba
Text dotazu
Dobrý den, prosím o etymologické vysvětlení slov "zásoba" ("zásoby") a "rezerva" ("rezervy"). Pojmy by měly vycházet z ekonomických oborů - finanční účetnictví a logistika (podniková, vojenská, obchodní). Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
v knihách o ekonomii jsme nalezli definice obou pojmů:
"REZERVY jsou prostředky všeho druhu, určené nikoliv pro běžné použití, ale pro nepředvídané, nestandardní, nebo málo pravděpodobné situace, při kterých je třeba použít dodatečné prostředky. Rezervy jsou jedním ze základních nástrojů ke snížení RIZIKA v podnikání. Rezervy lze klasifikovat jako hmotné, peněžní a účetní. Zatímco první dva typy vystupují ve své původní podobě, účetní rezervy jsou bilanční, to znamená, že jsou vykazovány v rozvaze, ale jejich skutečná existence závisí na hospodaření podniku. Tvorba účetních rezerv se řídí legislativou. Jsou vytvářeny na vrub nákladů a jsou určeny к financování nepředvídaných, nebo předvídaných, ale kumulovaných nákladů v budoucnosti, např. na opravy hmotného investičního majetku, na úhradu kursových ztrát a další. Povinné rezervy (upravené zákonem) jsou odečitatelné z daňového základu, ostatní snižují zisk. Vedle účetních rezerv mohou v podnicích existovat tiché rezervy, které vznikají tím, že určité náklady, např. odpisy, se účtují ve větších částkách, než odpovídá skutečnému opotřebení a nárokům na nové investice. Formou rezerv jsou i rezervní fondy, které jsou vytvářeny ze zisku - ty se dělí na povinný rezervní fond, upravený Obchodním zákoníkem a další dobrovolné fondy podle rozhodnutí podnikového vedení."
"ZÁSOBY jsou významnou kategorií národohospodářskou i vnitropodnikovou. Z hlediska vnitropodnikového účetnictví představují aktiva, resp. oběžný majetek podniku. Z věcného hlediska představují soubor uložených položek. Podle typu se rozlišují zásoby: výrobní (surovin, materiálů, nakupovaných dílů ap.), rozpracovaných výrobků, zboží (hotových výrobků nebo obchodního zboží) a zásoby náhradních dílů, nářadí a nástrojů. Optimalizace zásob je pro efektivnost podniku klíčová, neboť zásoby na jedné straně vážou finanční prostředky a vyvolávají náklady, spojené s objednáváním, skladováním, udržováním a kontrolou zásob, což vede podniky к redukci zásob, a na druhé straně jsou důležité pro zajištění pohotových zásob, což vede ke zvyšování zásob. Hlavním úkolem řízení zásob je zajistit, aby zásoby ve správném množství, sortimentu a kvalitě byly na správném místě ve správný čas. Při řízení zásob lze využít řady metod, např. Paretovu analýzu, metodu MRP, teorii zásob, metodu ОРТ, JIT, aj."
•         ŽÁK, Milan, ed. a kol. Velká ekonomická encyklopedie. Praha: Linde, 1999. 806 s. ISBN 80-7201-172-3.
"REZERVY DEVIZOVÉ
Souhrn mezinárodních platebních prostředků, které má v držbě centrální banka a spravuje je; jsou určeny к financování zahraničního obchodu."
"Zásoby
Z hlediska účetnictví souhrn zboží, surovin a pomocných látek nedokončené výroby, hotových výrobků a obchodních obalů, které jsou vlastnictvím podniku. Obecněji vzato, ekonomická veličina měřená к danému okamžiku; tento pojem je opakem pojmu tok."
•             ECHAUDEMAISON, Claude-Daniele et al. Slovník ekonomie a sociálních věd. Překlad Marie Bednaříková. 1. vyd. Praha: EWA, 1995. 419 s. ISBN 80-85764-13-X.
•             https://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C4%9B%C5%BEn%C3%AD_z%C3%A1sobahttps://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C4%9B%C5%BEn%C3%AD_z%C3%A1soba
•             https://cs.wikipedia.org/wiki/Finan%C4%8Dn%C3%AD_rezervahttps://cs.wikipedia.org/wiki/Finan%C4%8Dn%C3%AD_rezerva
Pokud Vás zajímá etymologie daných slov, v etymologických slovnících jsme nalezli následující:
„Zásoba = ze spojení „(mít) za sobú“ –tj. za sebou jako zálohu.“
„Rezerva záloha. Z fr. réserve od réserver uschovávat, rezervovat, slož. z re- a server z lat. servare (ptc. servatus) schovávat; v. SERV-a“
•         HOLUB, Josef a LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého: se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1967. 527 s.
„zásoba v. se (zájm.) 4 Staré. К psi. adv. *za-s-bb (pod. jako násob), sr. st. sobiti se .starat, zásobit se' (Kom.).“
Slovo rezerva se se slovníku z roku 1952 nevyskytuje.
•         HOLUB, Josef a KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník jazyka českého. 3., přeprac. vyd. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952. 575 s.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.08.2016 21:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu