Resocializace a její možnosti u izolovaných osob
Text dotazu
Zajímalo by mě, v jaké literatuře bych se mohl dozvědět
podrobnější informace o případné resocializaci nebo jejích možnostech u osob
dlouhodobě izolovaných od společnosti a úspěšnosti této resocializace. Mám
na mysli například oběti dlouhodobého omezování osobní svobody nebo osoby
které vyrůstaly v divočině a podobně. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k tématu socializace izolovaných osob, především dětí, existují články a publikace, jedná se však převážně o zahraniční literaturu.
V českém jazyce již dříve vyšly obecněji pojaté knihy, jako například:
* LANGMEIER, Josef; MATĚJÍČEK, Zdeněk. Psychická deprivace v dětství. 3., dopln. vyd. Praha : Avicenum 1974
* HELUS, Zdeněk. Psychologické problémy socializace osobnosti. 2.vyd. Praha : SPN, 1976
V zahraniční literatuře naleznete několik aktuálnějších publikací a článků. Jako příklad zde uvádíme:
* DAVIS, KINGSLEY. Extreme Social Isolation of a Child. The American Journal of Sociology, Vol. 45, No. 4 (Jan., 1940), pp. 554-565 (http://www.jstor.org/pss/2770265 )
* CANDLAND, Douglas Keith. Feral Children and Clever Animals: Reflections on Human Nature. New York: Oxford University Press, 1993.
* BENZAQUEN,Adriana S. Encounters with Wild Children: Temptation and Disappointment in the Study of Human Nature. Montreal: McGill-Queens University Press, 2006. 393 pp. ISBN 0-7735-2972-1
* SKUSE, David. Extreme Deprivation in Childhood. Theoretical Issues and a Comparative Review, Journal of Child Psychology and Psychiatry, vol 25 ,page 543-572, 1984
Existují i internetové stránky věnované "vlčím dětem", kde dohledáte odkazy na další články a publikace.
http://www.feralchildren.com/en/index.php
http://www.feralchildren.com/en/listbooks.php?tp=1
Internetová stránka o socializaci:
http://www.delmar.edu/socsci/rlong/intro/social.htm
Další články a publikace je možné dohledat také přes Online licencované databáze NK ČR:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104
Přístup k databázím mají všichni registrovaní čtenáři NK ČR. K většině databází je možný přístup i mimo knihovnu přes vzdálený přístup.
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2008 17:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu