rešerše, recenze, přehledová studie
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět jaké jsou rozdíly mezi pojmy rešerše, recenze a přehledová studie a jak se tyto útvary správně zpracovávají, popř. odbornou literaturu, kde bych našla tyto pojmy vysvětlené.
Odpověď
Dobrý den,
K vysvětlení Vámi zadávané terminologie:
Rešerše - Výsledek (popř. proces) vyhledávání informací ve formě dokumentografických nebo faktografických záznamů, popř. plných textů dokumentů. Rešerše se zpracovává na základě rešeršního požadavku uživatele, který je zformulován pomocí dotazovacího jazyka do rešeršního dotazu; při provádění rešerše se uplatňuje rešeršní strategie. Podle charakteru obsažených informací se rozlišuje dokumentografická nebo faktografická rešerše; rešerše fixovaná na nosič se považuje za sekundární dokument. Zdroj:
[ http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001832&local_base=KTD
Recenze - Kritická analýza jednoho nebo několika dokumentů. V závislosti na hloubce, příp. šíři svého zpracování může získat samostatný vědecký význam.
[ČSN ISO 5127-3A:3.3.1-09]
[VODIČKOVÁ-CEJPEK-1965:84]. Zdroj: http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000001039&local_base=KTD
Přehledová studie - k přehledové studii jsme bohužel nenašli vhodný terminologický slovník a všechna vysvětlení jsou z volného internetu: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:E4qb2Ta-XjoJ:fpe.zcu.cz/about/akce/mares.ppt+&cd=1&hl=en&ct=clnk&gl=cz
http://info.sks.cz/users/ku/ZIZ/studie.htm
Doporučená literatura:
VODIČKOVÁ, Hana a CEJPEK, Jiří. Terminologický slovník knihovnický a bibliografický. 1. vyd. Praha: SPN, 1965. 119, [1] s. Publikace státních vědeckých knihoven. Edice Ústř. vědecko-met. kabinetu knihovnictví.
TOPIÁŘOVÁ, Marie a HAVLOVÁ, Dagmar. Knihovnický slovníček. Rychnov nad Kněžnou: Okresní knihovna, 1981. 63 s.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.05.2014 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu