Republika práce
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o informaci, zda u nás byla vydána Solženicynova hra Republika práce.
Odpověď
Dobrý den,
z různých zdrojů, které jsme prošli, a které Vám v závěru odpovědi uvádíme, se zdá, že celé dílo Republika práce od A. I. Solženicyna nebylo dosud v češtině vydáno.
V originálním ruském jazyce můžete hru nalézt např. v knize:
* Solženicyn, Aleksandr Isajevič. P'jesy i kinoscenarii. Paris: YMCA-Press, C1981. 588 s.
Titul je dostupný např. v Národní knihovně ČR, dostupnost v dalších českých knihovnách zjistíte prostřednictvím Souborného katalogu ČR na adrese http://aleph.nkp.cz/F/.
Jak jsme zjistili, Republika práce byla součástí dramatické trilogie Rok 1945, kterou začal Solženicyn psát v lágru a následně dokončil ve vyhnanství. Trilogie obsahovala díla Banket vítězů, Zajatci a Republika práce. Až do roku 1962 byl pouze rukopisem, po vydání díla Jeden den Ivana Děnisoviče autor hru přepracoval pro divadlo Sovremennik a snažil se o některé ústupky cenzuře (hra měla název Jeliman a táborová šlapka). Přesto drama nebylo povoleno. Stalo se jednou se samizdatových publikací a dostalo se na Západ (bylo otištěno v časopise Grani, 1969). V Upravené podobě se uvádělo v zahraničí.
Bohužel ani samotnou hru ani celý komplet pod názvem Rok 1945 jsme nenašli, ani jiný titul, který by byl výběrem/kompletem jeho dramatických her obecně.
Úryvek hry, konkrétně dvanáctý obraz, byl přeložen a je uveřejněn v časopise Světová literatura: revue zahraničních literatur. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1992, č. 5, str. 56-58. ISSN 0039-7075. Toto číslo je Solženicynovi věnováno, o dalších jeho dílech se můžete dočíst na str. 54-99.
K hledání jsme využili následující zdroje:
* Česká národní bibliografie - http://aleph.nkp.cz/F/
* Souborný katalog ČR- http://aleph.nkp.cz/F/
* Báze ANL - články v českých novinách, časopisech a sbornících - http://aleph.nkp.cz/F/
* katalog Národní knihovny ČR - http://aleph.nkp.cz/F/
* katalog Slovanské knihovny - http://aleph.nkp.cz/F/
* Jednotná informační brána - www.jib.cz
* knihovna DAMU - http://www.amu.cz/cs/info-sluzby/knihovny-amu/knihovna-damu
* knihovna Divadelního ústavu - http://www.idu.cz/cs/knihovna-divadelniho-ustavu
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2014 17:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu