Renesance na jižní Moravě
Text dotazu
Dobrý večer,
potřebuji informace o renesanční architektuře na jižní Moravě, můžete mi
prosím doporučit patřičnou literaturu?
Odpověď
Dobrý den,
období rané renesance v oblasti jižní Moravy nejlépe popisuje kniha:
*  Od gotiky k renesanci : výtvarná kultura Moravy a Slezska 1400-1550. II., Brno. Brno : Moravská galerie, 1999. ISBN 80-7027-097-7.
Renesanci na Moravě se dále věnují knihy:
*  Morava v době renesance a reformace : [sborník příspěvků proslovených ve dnech 6. ledna až 24. února 1999 v rámci přednáškového cyklu Moravského zemského muzea v Brně]. Brno : Moravské zemské muzeum, 2001. ISBN 80-7028-170-7.
*  HLOBIL, Ivo. Humanismus a raná renesance na Moravě. 1. vyd. Praha :
Academia, 1992. ISBN 80-200-0385-1.
Renesanční stavby na našem území přibližují publikace:
*  KRČÁLOVÁ, Jarmila. Renesanční stavby B. Maggiho v Čechách a na Moravě.
1. vyd. Praha : Academia, 1986.
*  ŠAMÁNKOVÁ, Eva. Architektura české renesance. 1. vyd. Praha : SNKLU, 1961.
*  KRČÁLOVÁ, Jarmila. Centrální stavby české renesance. 1. vyd. Praha :
Academia, 1974.
*  DVOŘÁČEK, Petr. Renesanční sloh. Praha : Levné knihy KMa, c2005. ISBN 80-7309-274-3.
*  MUCHKA, Ivan.[10 století architektury. 3], Architektura renesanční. 1.
vyd.Praha : Správa Pražského hradu : DaDa, 2001. ISBN 80-86161-34-X.
Užitečné by pro Vás mohly být i následující články:
* VÁCHA, Zdeněk. K podobě renesanční architektury zámku v Uherčicích. Zprávy Památkového ústavu v Brně. Sv. 3. -- Brno. -- ISSN 1213-2802. -- (1999), s.
17-21.
* HLOBIL, Ivo. Morava a uherská (italská) renesance za Matyáše Korvína.
Časopis Matice moravské. -- Roč. 110, č. 2 (1991), s. 325-338.
* NOLL, Jindřich. Obnova zámku v Moravském Krumlově. Zprávy památkové péče.
-- ISSN 1210-5538. -- Roč. 55, č. 1 (1995), s. 31-35.
* ELIÁŠ, Jan. Renesanční zahrady. Zprávy Památkového ústavu v Brně. Sv. 2.
-- Brno. -- ISSN 1213-2802. -- (1998), s. 69-77.
Další literaturu k tématu můžete nalézt v níže uvedených katalozích a
databázích:
* Online katalog Národní knihovny: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc
* Jednotná informační brána: http://www.jib.cz/
* Národní technická knihovna: http://www.techlib.cz/cs/
* Oborová brána Umění a architektura: http://art.jib.cz/
* Články v českých novinách, časopisech a sbornících:
http://aleph.nkp.cz/cze/anl
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.10.2010 07:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu