Relevantní zdroje na maturitní práci
Text dotazu
Dobrý den, čeká mě psaní maturitní práce na téma Dějiny knihtisku a rád bych od vás věděl jaké relevantní zdroje bych měl použít. Rád bych, aby jste mi nějaké doporučili, Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
k tématu dějiny knihtisku se nám podařilo najít následující české nebo anglicky psané knihy, které by Vám mohly pomoci k sepsání maturitní práce. Tyto knihy jsou dostupné v Národní knihovně. K tématu existuje velké množství literatury a článků. Další zdroje je možné hledat například v online katalogu Národní knihovny nebo v Souborném katalogu ČR:
https://aleph.nkp.cz/cze/nkc
https://skc.nkp.cz
- BARBIER, Frédéric. Gutenberg´s Europe: the book and the invention of Western modernity. English edition. Cambridge: Polity, [2017], C2017. xiv, 312 stran. ISBN 978-0-7456-7258-8.
- HOUSTON, Keith. The book: a cover-to-cover exploration of the most powerful object of our time. First edition. New York: W.W. Norton & Company, [2016], C2016. xvii, 428 stran. ISBN 978-0-393-24479-3.
- KABÁT, Karel. Knihtisk a jeho vývoj v Československu. V Praze: Spolek faktorů knihtiskáren v ČSR, 1936. 352 s.
- KNEIDL, Pravoslav. Z historie evropské knihy: po stopách knih, knihtisku a knihoven. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1989. 143 s. Členská knižnice; prémie 1989. ISBN 80-205-0093-6.
- ROUS, Jan. Krása a význam české knihy: čes. knihtisk od prvotisků k secesní knize ve sbírkách Uměleckoprům. muzea v Praze: katalog výstavy, Praha červenec - říjen 1979. Praha: Uměleckoprůmyslové muzeum, 1979. 60 s.
- STAŇKOVÁ, Libuše, JANSKÁ, Lenka a CÍSLER, Jiří. Dějiny knižní kultury a grafického designu. [Praha]: Nakladatelství grafické školy, 2012. 2 sv. ISBN 978-80-86824-12-3.
- ŠMAHEL, František, ed. a POLIŠENSKÝ, Josef, ed. Knihtisk a kniha v českých zemích od husitství do Bílé hory: sborník prací k 500. výročí českého knihtisku. 1. vyd. Praha: Academia, nakladatelství Československé akademie věd, 1970. 257 stran.
- VOIT, Petr. Český knihtisk mezi pozdní gotikou a renesancí. I, Severinsko-kosořská dynastie 1488-1557. Vyd. 1. Praha: KLP, 2013. 463 s. ISBN 978-80-86791-98-2.
- VOIT, Petr. Český knihtisk mezi pozdní gotikou a renesancí. II, Tiskaři pro víru i tiskaři pro obrození národa 1498-1547. Vydání první. Praha: Academia, 2017. 933 stran. ISBN 978-80-200-2752-8.
- VOIT, Petr. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století: papír, písmo a písmolijectví, knihtisk a jiné grafické techniky, tiskaři, nakladatelé, knihkupci, ilustrátoři a kartografové, literární typologie, textové a výtvarné prvky knihy, knižní vazba, knižní obchod. 2. vyd. Praha: Libri ve spolupráci s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově, 2008. 2 sv. (655 s., [96] s. obr. příl., s. 656-1350, [64] s. obr. příl.). Bibliotheca Strahoviensis. Series monographica; 2. ISBN 978-80-7277-390-9.
- VOLF, Josef. Dějiny českého knihtisku do roku 1848. Praha: Arthur Novák, 1926. 191 s. Knihy o knihách; 3.
- ZÍBRT, Čeněk a DOLENSKÝ, Antonín, ed. Z dějin českého knihtiskařství. Mladá Boleslav: Hejda a Zbroj, 1939. 140, [i] s.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.11.2018 09:42