Registrace a objednání knih NK ČR
Text dotazu
dobrý den,
jak dlouho trvá registrace a co vše je k ní potřebné míti s sebou.
mohu si knihy objednat dríve než se zaregistruji a vyzvednout si je při
registraci, prosím.
Odpověď
Dobrý den,
provedení registrace v Národní knihovně ČR je otázkou několika minut.
Registrovat se můžete pouze Vaší osobní návštěvou v Hale služeb NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_hala_sluzeb.htm) , kde je třeba vyplnit evidenční list, předložit platný doklad totožnosti a složit registrační poplatek (100,- Kč za registraci a 10,- Kč za plastový průkaz, důchodci nad 70 let kromě uživatelů Studovny vědeckých pracovníků mají registraci zdarma). Součástí průkazu je také fotografie jeho držitele, kterou zhotoví přímo kolegové v Hale služeb pomocí digitálního fotoaparátu.
Čtenářský průkaz může být vydán osobám starším 15 let, uživatelům starším 18 let, kteří doloží trvalý, případně dlouhodobý, pobyt v ČR, jsou umožněny i absenční výpůjčky u dokumentů k tomu určených. Registrace má platnost jeden rok od data založení průkazu s možností prodloužení.
Zadání požadavku na výpůjčku (do studovny) dosud neregistrovanému čtenáři umožňují pouze naskenované lístkové katalogy Katif (http://katif.nkp.cz) , které obsahují záznamy knih a periodik vydaných před r. 1995. Dokumenty s vydáním po r. 1995 mají záznamy pouze v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc) , pro jejichž objednání katalog vyžaduje identifikační údaje čtenářského průkazu.
Na výše zmíněné stránce Katif, v záložce Katalogy naleznete všechny dostupné naskenované katalogy; jsou zpřístupněny pouze v režimu prohlížení, není v nich možné vyhledávat. Podle typu dokumentu a roku vydání zvolte některý z nabízených katalogů, pravděpodobně využijete Generální katalog I, II nebo III. Generální katalog I obsahuje záznamy veškeré literatury z fondu NK ČR od r. 1501 do r. 1950 včetně, mimo rukopisů, prvotisků, drobných tisků, grafiky a historických map. Generální katalog II zahrnuje monografie vydané od r. 1951 do r. 1995, Generální katalog III potom periodicky vycházející dokumenty vydané do r. 1995. Kliknutím na název katalogu vždy získáte stručné informace o jeho obsahu, po levé straně už jsou k dispozici abecedně řazené skříně a zásuvky. Lístky jsou řazeny podle příjmení autora, v případě, že dokument autora nemá, pak ve většině případů podle prvního podstatného jména z názvu dokumentu. Věnujte, prosím, pozornost popisu speciálního řazení katalogu (odkaz je k dispozici vždy pod popisem obsahu konkrétního katalogu).
Požadované dokumenty je možné objednat k prezenčnímu studiu do studovny prostřednictvím odkazu Objednat titul v horní liště. Pokud v objednávce vyplníte i svoji e-mailovou adresu, budete o průběhu jejího vyřízení a připravení dokumentů ve studovně předem informována. Pro vyzvednutí dokumentů ve studovně je již čtenářský průkaz nezbytný.
Expedice dokumentů uložených ve skladišti v Klementinu trvá zpravidla 2 hodiny, dokumenty uložené v depozitáři Hostivař (zejména cizojazyčné
dokumenty) jsou expedovány následující pracovní den po 12. hodině.
Základní informace o službách poskytovaných NK ČR naleznete na adrese
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98 , dále můžete využít zejména záložky Služby a Katalogy a databáze na http://www.nkp.cz , případně odkaz na Ceník placených služeb a poplatků NK ČR - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cenik.htm .
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.10.2010 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu