Referendum v ČR
Text dotazu
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, zda u nás v ČR byl právoplatně použit instit celostátního referenda.
Odpověď
Dobry den,
z dostupnych informaci se domnivame, ze krome referenda o pristoupeni CR k Evropske unii, ktere bylo mozne na zaklade zakona c. 515/2002 Sb., se v CR nekonalo jine celostatni referendum. Ve vsech nize uvedenych textech je zminovan fakt, ze CR chybi institut vseobecneho referenda.
- http://www.blisty.cz/art/33401.html
- http://www.rozhlas.cz/cro6/stop/_zprava/334971
- KUDRNOVSKA, Marie. Ve Snemovne uz je navrh referenda k radarove zakladne.
Halo noviny. 2007, roč. 17, č. 39 (15.2.2007), s. 11.
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Referendum
V roce 2007 podali poslanci dva navrhy
(http://www.psp.cz/sqw/tisky.sqw?stz=1) zakona o celostatnim referendu:
192/0 - Návrh ústavního zákona o celostátním referendu
(http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=5&CT=192&CT1=0) - stav projednavani:
2. čtení - obecná rozprava,
134/0 - Návrh ústavního zákona o celostátním referendu
(http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=5&CT=134&CT1=0) - stav projednavani:
Zamítnuto v 1. čtení
V knize Evropska referenda je v kapitole Ceska republika mimo jine strucne charakterizovano vyuziti referenda v Ceskoslovenske republice pred 2.
svetovou valkou a po roce 1989 v CSFR a nasledne od roku 1993 v CR:
Referendum o pristoupeni Ceske republiky k EU se konalo 13. a 14. cervna 2003, zucastnilo se 55,21% opravnenych volicu, pro vstup hlasovalo 77,33% z nich. Referendum se kona na zaklade cl.1. odst.1 Ustavniho zakona c.
515/2002 Sb., o referendu o pristoupeni CR k EU a o zmene ustavniho zakona c. 1/1993 Sb., Ustava Ceske republiky, ve zneni pozdejsich predpisu. Zadne jine referendum se podle tohoto zakona nemuze konat.
Ustavni listina z roku 1920 sice hlasovani lidu v pripade, ze by Narodni shromazdeni odmitlo schvalit vladni navrh zakona, pripoustela, ale provadeci zakon nebyl nikdy prijat. Uvedeny institut proto nemohl byt za prvni republiky realizovan. Po roce 1989 Listina zakladnich prav a svobod stanovila pravo obcanu podilet se na sprave veci verejnych nejen svobodnou volbou svych zastupcu, ale i primo (cl. 39 odst. 3 Listiny zakl. prav a svobod). Naplnenim tohoto prava se stal ustavni zakon c. 327/1991 Sb., o referendu. V referendu se mohly resit zakladni otazky formy statopravniho usporadani Ceskoslovenske federativni republiky (CSFR) a vystoupeni nektereho subjektu z federace se dalo rozhodnout pouze referendem.
Referendum podle tohoto zakona vsak nikdy nebylo realizovano a po zaniku CSFR tohoto ustavniho zakona nebylo mozno nadale pouzit, nebot jeho ustanoveni byla podminena existenci CSFR a prislusnosti CR k ni. Ackoliv Ustava CR prostrednictvi cl. 2 odst. 2 (Ustavni zakon muze stanovit, kdy lid vykonava statni moc primo,
http://www.psp.cz/docs/laws/constitution.html) otevrela prostor pro vykon statni moci primo lidem, parlament teto dispozice nebyl az do listopadu 2002 schopen vyuzit. CR proto postradala pravni upravu, ktera by umoznila usporadat referendum o pristoupeni CR do EU ci jakekoliv jine celostatni referendum.
VILIMEK, Petr. Ceska republika. In FIALA, Petr; PITROVA, Marketa. Evropska referenda. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2005. s. 155-176. ISBN 80-7325-051-9.
Dalsi informace byste mohl nalezt (alespon o historickem vyvoji referenda v ceskem pravu) v nasledujicich publikacich:
PAVLICEK, Vaclav. Ustavni pravo a statoveda. II. dil, Ustavni pravo Ceske republiky. Praha : Linde, 2004. 241 s. ISBN 80-7201-472-2.
KLIMA, Karel. Ustavni pravo. 3. rozs. vyd. Plzen : Vydavatelstvi a nakladatelstvi Ales Cenek, 2006. 759 s. ISBN 80-7380-000-4.
Pokud byste mel zajem o podrobnejsi a odbornejsi informace, pak Vam muzeme doporucit obratit se primo na odborne instituce
- Knihovna Pravnicke fakulty UK - http://knihovna.prf.cuni.cz/
- Katedra ustavniho prava, PF UK -
http://www.prf.cuni.cz/katedra_dm.php?id_pracoviste=119&level=2&expand=0
- Ustav statu a prava AV CR - http://www.ilaw.cas.cz/
Obor
politicke-vedy-politologie-politika-verejna-sprava-vojenstvi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.10.2007 17:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu