Referenční služby
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký je význam, cíle a principy referenčních služeb?
Odpověď
Dobrý den,
stručnou definici referenčních služeb nabízí Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) - http://sigma.nkp.cz/cze/ktd:
"Informační služby, jejichž hlavním cílem je poskytování informací o informačních zdrojích nebo jiným pramenech informací, které jsou relevantní z hlediska požadavku konkrétního uživatele."
Normativní výklad: 1. (v normě termín bibliograficko-informační služba, ekv.
referenční služba) Poskytování informací a pomoci informační a dokumentační organizací jako odpověď na požadavky. - 2. Informační služba, která odkazuje uživatele informací na jiný potenciální zdroj nebo informační službu v případě, že není možné uživateli poskytnout požadované informace.
Základní přehled o významu, principech a způsobech zajišťování referenčních služeb můžete získat z následujících internetových stránek:
*
http://www.knihovna.kvary.cz/cs/o-knihovne/projekty/projekty-kk-kv/studijni-
materialy-kursu-odborneho-knihovnickeho-vzdelavani/_files/referencni-a-infor
macni-sluzby-brezen-2007-hemola.pps
* http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_referencni.htm
* http://www.knihovny.cz/co-knihovna-nabizi/sluzby/172-informacni-sluzby
Podrobnější informace pak naleznete v níže uvedených zdrojích, další literaturu si můžete vyhledat prostřednictvím databáze Knihovny knihovnické literatury NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/kkl):
* Co očekáváme od oddělení referenčních služeb v moderní knihovně? / Sk
In: I '95. -- ISSN 0862-9382. -- roč. 37, č. 6 (1995), s. 158.
* The desk and beyond : next generation reference services / ed. by Sarah K.Steiner and M.Leslie Madden ; Association of College and Research Libraries. -- Chicago : American Library Association, 2008. -- ix, 160 s.
ISBN 978-0-8389-0964-5.
* Digital versus non-digital reference : ask a librarian online and offline / Jessamyn West, ed.. -- Binghamton : Haworth Press, 2004. 154 s. ISBN 0-7890-2443-8.
* An introduction to reference services in academic libraries / Elizabeth Connor, ed. New York : Haworth, 2006. xxii, 194 s. ISBN 0-7890-2958-8. ISBN 978-0-7890-2958-4.
* Library Users and Reference Services / Ed. Jo Bell Whitlatch. New York :
Haworth Press, 1995. 304 s. ISBN 1-56024-731-2.
* Philosophies of reference service / Celia Hales Mabry, ed. New York :
Haworth Press, 1997. 224 s. ISBN 0-7890-0371-6.
* CASSELL, Kay Ann; HIREMATH, Uma. Reference and information services in the 21st century : an introduction. London : Facet, c2009. xvii, 461 s. ISBN 978-1-85604-688-6.
* ENYART, Michael G.; SMITH, Rebecca A. Reference Services : More than Information Chaufeurring.
In: Spec. Libr. -- ISSN 0038-6723. -- 87, č. 3 (1996), s. 156-162, lit.
* NEJEZCHLEBOVÁ, Jana. Referenční služby. In: Duha. Roč. 9, č. 1 (1995), s.
15-16.
* SAHÁNKOVÁ, Alena. Referenční služby v praxi. In: Knihovny současnosti '95.
Brno : Sdružení knihoven ČR, 1995. S. 181-185.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.06.2010 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu