referenční literatura - čtenářství
Text dotazu
Dobrý den,
prosím, jsou v českém prostředí nějaké studie o vlivu nějaké knihy nebo autora na způsob vyjadřování generace, která tuto knihu četla? Tedy je vystopovatelné, že původ často užívaného slova je od pana xy, protože to slovo použil ve své knize?
Něco ve smyslu: "Dnes vyrůstají děti ve společnosti Bobbela a Deesje a desítky tisíc budoucích nizozemských dospělých nebudou říkat hodně daleko, ale daleko předaleko, protože se to dočetli u Joke van Leeuwen, dcery faráře." INSTEDAEL, Geert van: Moje Nizozemsko, str.95. ISBN 978-80-7106-321-8 děkuji. Hezký den.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Na váš dotaz jsme se snažili najít relevantní literaturu v dostupných online informačních zdrojích, procházeli jsme také vybrané publikace, ale bohužel žádnou publikaci či alespoň článek, který by pojednával o vlivu literatury na slovní zásobu a způsob vyjadřování dané generace. Vliv literatury na jazyk lze skutečně doložit, stačí si vzpomenout na slovo "robot", které bylo poprvé použito v knize R.U.R. či vliv, jaký mají knihy o Harry Potterovi na dětské čtenáře. Bohužel jsme nenašli žádné dokumenty, které by se tomuto tématu věnovali více. Procházeli jsme tyto zdroje:
* Online katalog Národní knihovny ČR (NKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Souborný katalog ČR (SKC) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Báze ANL (články v českých novinách, časopisech a sbornících) - http://aleph.nkp.cz/F/
* Portál Knihovny - https://www.knihovny.cz/
* Bibliografické databáze Ústavu pro českou literaturu - http://www.ucl.cas.cz/
Vyhledávali jsme pomocí klíčových slov: literatura, vliv, jazyk. slovní zásoba, generace, použití, atd.
Samozřejmě není vyloučené, že toto téma je někde zmíněno, ovšem může to být formou kapitoly či menšího úseku v publikaci a v tomto případě  je to velmi těžko dohledatelné.  V bázi NKC lze vyhledávat podle naskenovaných obsahů, které jsou dostupné pouze u vybraných novějších titulů, v dalších zdrojích je vyhledávání možné pouze v názvových a předmětových kategoriích. Procházet knihy, kde by dané téma mohlo být zmíněno, bohužel není v časových možnostech služby Ptejte se knihovny.  Přesto jsme prošli několik dokumentů, příkladem uvádíme:
* vybrané ročníky periodika Český jazyk  literatura - Český jazyk a literatura. Praha: Fortuna, 1950- . ISSN 0009-0786.
* vybrané ročníky Přednášky z běhu... - Přednášky z ... běhu Letní školy slovanských studií. V Praze: Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, [1959?]- .
* Sborníky z Kongresů světové literárněvědné bohemistiky
Pokud by Vás zajímal vliv i jiného oboru než pouze literatury, informace byste mohla načerpat např. článku:
* Hoffmannová, Jana. Vliv cool dramatiky a "drsný" jazyk současných českých her. Hodnoty a hranice: svět v české literatuře, česká literatura ve světě: sborník příspěvků z III. kongresu světové literárněvědné bohemistiky, Praha 28.6.-3.7.2005. Svazek 1, Otázky českého kánonu. Praha: Ústav pro českou literaturu AV ČR, 2006. s. 588-598. ISBN 80-85778-51-3.
Zde se ovšem jedná spíše o ukázku jazyka v dramatických hrách.
Přejeme Vám hodně štěstí při vašem případném dalším pátrání.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.04.2012 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu