řecký oheň
Text dotazu
Dobrý Den , chtěl bych se zeptat na podstatu
řeckýho ohně ,zda je pravda ,že Kallinikos objevil fosfor a pokud jo, jestli
byl použit v mýtickým řeckým ohni pokud ne ,tak jaký sloučeniny tam byly
přidány?
Odpověď
Dobrý den,
fosfor objevil v roce 1669 (podle některých pramenů se udávají jako správná data objevu léta 1674 nebo 1675) alchymista Hennig Brand, bylo to poprvé, kdy byl objeven prvek, který se před tím v izolovaném stavu nevyskytoval.
Brand fosfor izoloval po dlouhém zkoumání z lidské moči, finální destilát po vyjmutí z vody ve tmě světélkoval a dokonce občas spontánně vzplanul a stoupal z něj hustý bílý dým. Tuto novou substanci Brand pojmenoval fosfor podle řeckého slova fós (světlo) a fóros (přinést).
Vynálezcem řeckého ohně byl prý Kallinikos (Kalinikos). Podle některých publikací tento syrský chemik z Heliopole prozradil recepturu řeckého ohně zbytku řecky mluvících obyvatel Římské říše, kteří s jeho pomocí bránili Konstantinopol proti arabskému tažení, které začalo roku 668 n.l. Podle jiných zdrojů byl Kallinikos křesťanský stavitel ze Sýrie, který kolem roku
673 přeběhl a přinesl si s sebou nejnovější vědomosti o míchání a pravděpodobně i destilaci surové nafty s dalšími přísadami.
Složení řeckého ohně není známo, publikace, které jsme prošli, uvádějí několik možných složení řeckého ohně:
* síra, asfalt, pryskyřice, kuchyňská sůl a pálené vápno (zdroj: Ottova encyklopedie nové doby)
* síra, kalafuna a ledek (zdroj: Encyklopedie Universum)
* síru, ropu a smůla (zdroj: Kniha světových prvenství)
* síra, nafta, smůla, terpentýn a nehašené vápno (zdroj: Válečníci a války ve starověku a ve středověku)
Tato směs se snadno zapalovala, nebylo možné ji uhasit vodou a vyznačovala se dlouhým hořením. Brzy se začala používat jako munice prvních střelných zbraní. Řekové ji na Araby metali z katapultů a lili z kotlů, lodě jimi podpalovali pomocí zápalných lodí. K jejich nejoblíbenějším zařízením patřil dlouhý měděný plamenomet. Řecký oheň se používal ještě ve 13.století.
Poměrně podrobně je užívání řeckého ohně a jiných zápalných zbraní popsáno v knize:
* NICOLLE, David. Středověké obléhací zbraně : Byzanc, islámský svět a Indie 476-1526. Praha : Grada, 2008. s. 34-38. ISBN 978-80-247-2419-5.
Historii řeckého ohně se věnuje i níže uvedená kniha, která je také dostupná v NK ČR:
* PARTINGTON, J. R. A history of Greek fire and gunpowder. Baltimore : John Hopkins University Press, 1999. xxxiv, 381 s. ISBN 0-8018-5954-9. Kniha je částečně volně dostupná na http://books.google.com/books?id=fNZBSqd2cToC.
Řecký oheň je často popisován i na internetu, např.:
* http://www.spstr.pilsedu.cz/osobnistranky/josef_gruber/clanky/greekfir.pdf
* http://www.gamepark.cz/recky_ohen_zahadna_zbran_staroveku_315706.htm
použitá literatura:
* ZÝKA, Jaroslav ; KARPENKO, Vladimír. Praha : Práce, 1984. s. 220.
* STRATHERN, Paul. Mendělejevův sen : putování po stopách prvků. Praha : BB art, 2005. s. 178-179. ISBN 80-7341-543-7.
* RICHARDSON, Mattew. Kniha světových prvenství : jedinečná sbírka největších objevů, nápadů, velkých činů a rekordů. Praha : Albatros, 2006. s. 93. ISBN 80-00-01869-1.
* FEATHERSTONE, Donald. Válečníci a války ve starověku a ve středověku. Praha ; Plzeň : Beta-Dobrovský ; Ševčík, 2001. s. 147-148. ISBN 80-7306-011-6 ; 80-7291-033-7.
* www.cotoje.cz - Ottova encyklopedie nové doby a Encyklopedie Universum
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 10:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu