recenzent
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co mám udělat pro to, abych byla dobrou recenzentkou? A jak začít? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
práce recenzenta či recenzentky je dost složitá a žádá si rozsáhlé znalosti i pokročilé autorské dovednosti. Pro začátek se můžete zkusit podívat do příruček tvůrčího psaní, které obsahují praktické ukázky a rady, jak psát. Doporučujeme například:
Dočekalová, M.: Tvůrčí psaní pro každého. Praha : Grada Publishing, 2006.
Musilová, E.: Kurz tvůrčího psaní aneb jak spát hezky česky. Kralice na Hané : Computer Media, 2007-2008.
Pomocné by Vám mohly být i následující odkazy:
http://www.ctenarska-gramotnost.cz/medialni-vychova/mv-casopisy/recenze-1
http://www.ped.muni.cz/pedor/dokumenty/JakPsatRecenze.pdf
Existují i placené kurzy publicistického psaní, kde jsou zprostředkovávány základní dovednosti. V Praze je pořádá např. Literární akademie Josefa Škvoreckého (http://www.literarniakademie.cz/kurzy-czv) a – pro středoškoláky – Vyšší odborná škola publicistiky (http://www.vosp.cz/pro-verejnost/tematicke-kurzy).
V praxi ovšem pro osvojení onoho „řemesla“ nezbývá snad jiná cesta než pozorně číst recenze od zkušených autorů a současně i samostatně cvičit, a tedy snažit se psát co nejvíce vlastních textů (i kdyby neměly být určeny k publikaci). Samozřejmě je dobré mít po ruce i nějakou zkušenější osobu, která bude ochotna Vaše recenze kriticky číst a upozornit Vás na případné nedostatky Vašeho psaní (nemusí to být nutně někdo, kdo se psaním profesionálně zabývá – mnohdy stačí kdokoliv, kdo má cit pro jazyk a žánr).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2014 09:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu