recenze knih Martin Nezval, recenze knih
Text dotazu
Dobrý den, dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem, ve kterých periodikách bych našel veškeré dostupné recenze na knihy spisovatele Martina Nezvala, r. 1960 a to včetně zahraničních recenzí resp. perodik. S pozdravem a poděkováním.
Odpověď
Dobrý den, bibliografické citace recenzí na knihy Martina Nezvala můžete dohledat v databázi Ústavu pro českou literaturu AV ČR: Bibliografie od roku 1961:
http://isis.ucl.cas.cz/?form=biblio (předmět: Martin Nezval, žánr: recenze).
Ústav pro českou literaturu se věnuje excerpci informací o české literatuře, v případě potřeby Vám proto doporučujeme obrátit se přímo na pracovníky ústavu: http://www.ucl.cas.cz/sluzby.html.
Plné texty některých recenzí je možné dohledat na serveru Anopress.cz. Jedná se o placenou databázi plných textů článků z českých periodik. Přístup v Národní knihovně ČR nabízí archiv článků českého tisku od současnosti do roku 1996.
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdroje_han.php3#mimo)
Dohledat zahraniční ohlasy na dílo Martina Nezvala je složitější. Je možné prohledávat článkové bibliografie jednotlivých zemí (na stránky evropských národních knihoven je možné se dostat přes portál The European Library:
http://www.theeuropeanlibrary.org/portal/libraries/map_en.html ), národní bibliografie nabízí také Národní knihovna ČR na CD-ROM
(http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_baze_na_CD-ROM&submenu3=105). Bohužel, neexistuje žádná jednotná ucelená databáze zahraničních článků. Recenze na české knihy v zahraničí opět sleduje Ústav pro českou literaturu AV ČR. Jak se zdá, doposud ovšem nevyšel překlad některé z Nezvalových knih, databáze Index Translationum:
http://databases.unesco.org/xtrans/xtra-form.shtml žádný překlad od roku
1979 neuvádí. Předpokládáme tedy, že zahraničních ohlasů na česká vydání Nezvalových knih nebude příliš mnoho.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
16.10.2008 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu