rčení
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na význam rčení/přísloví: "Po všem h*vno jen po včelách med"
Předem děkuji za jakoukoliv odpověd.
Odpověď
Dobrý den,
úsloví  "po všem h*vno jen po včelách med" je pravděpodobně pouze krajové  či nepříliš rozšířené, neboť není zmíněno v žádném nám dostupném slovníku české frazeologie a idiomatiky.
S dotazem na výklad rčení se můžete zkusit obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/
Použité zdroje:
* DVOŘÁKOVÁ, Sylva a HRZAL, Slávek. Vrabec v porcelánu, slon v hrsti. České vyd. 1. Praha: Jan Vašut, 2000. 136 s. ISBN 80-7236-126-0.
* MRHAČOVÁ, Eva. Názvy zvířat v české frazeologii a idiomatice: (tematický frazeologický slovník I). Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 1999. 161 s. Spisy Filozofické fakulty Ostravské univerzity = Scripta Facultatis philosophicae Universitatis Ostraviensis; č. 124. ISBN 80-7042-537-7.
* MRHAČOVÁ, Eva, HARTUNG, Jürgen a JANDOVÁ, Eva. Pojmenování zvířat v české a německé frazeologii a idiomatice: česko-německý slovník = Tierbezeichnungen in der deutschen und tschechischen Phraseologie und Idiomatik: deutsch-tschechisches Wörterbuch. Vyd. 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2000. 223 s. Universum; sv. 1. ISBN 80-7042-568-7.
* MRHAČOVÁ, Eva a PONCZOVÁ, Renáta. Zvířata v české a polské frazeologii a idiomatice: česko-polský a polsko-český slovník. Vyd. 1. V Ostravě: Filozofická fakulta Ostravské univerzity, 2003. 268 s. ISBN 80-86101-75-4.
*  Slovník české frazeologie a idiomatiky. Přirovnání. 1. vyd. Praha : Academia, 1983.
*  ZAORÁLEK, Jaroslav.  Lidová rčení. 4. vyd., V nakl. Academia 2.  Praha : Academia, 2000. ISBN   80-200-0824-1.
*  Slovník nespisovné češtiny : argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov.  2., rozš. vyd.  Praha : Maxdorf, c2006. ISBN   80-7345-098-4.
* http://www.ujc.cas.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2013 17:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu