rčení
Text dotazu
Dobrý den,
můžete mi prosím pomoct se slovníkovým vysvětlením těchto čtyř přísloví:
Chodit spát se slepicemi
Neví, kde mu hlava stojí
Mlýt pantem
Být na koni
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jednotlivá rčení jsou v literatuře vysvětlena takto:
Být na koni - mít navrch, mít vyhráno
(Zaorálek, Jaroslav. Lidová rčení. Vyd. 4., V nakl. Academia 2. Praha: Academia, 2000. 741 s. ISBN 80-200-0824-1.)
Mlít (klapat, mlátit) pantem - žvanit
Chodit spát se slepicemi - chodit spát velmi brzy, při setmění (Čermák, František a kol. Slovník české frazeologie a idiomatiky: výrazy slovesné. [Díl 2], R-Ž. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 634 s. ISBN 80-200-0428-9.)
Nevědět, kde mu hlava stojí - mít mnoho práce a starostí, soustřeďovat se na příliš mnoho věcí najednou a být z toho již zmatený, dezorientovaný (Čermák, František a kol. Slovník české frazeologie a idiomatiky: výrazy slovesné. [Díl 1], A-P. 1. vyd. Praha: Academia, 1994. 757 s. ISBN 80-200-0347-9.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.01.2013 14:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu