Ústupové cesty - Ralsko 1945
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali ustupovaly německé jednotky v květnu 1945 z Ralska na Bělou pod Bedězem, popřípadě kudy z Ralska německé jednotky ustupovaly? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, máte-li na mysli dnešní Ralsko, pod které spadá letiště Hradčany, tak:
Na konci 2. světové války byla v Hradčanech umístěna štábní letka bitevní eskadry, č. 2 (II/SG2 “Immelmann“). Velením byl pověřen Oberst Hans-Ulrich Rudel. Velení bylo v Mimoni. 8. května 1945 Rudel s několika letouny odletěl do Kitzingenu u Würzburgu v Bavorsku. Všichni, kdo neodletěli se zformovali v kolonu v Mimoni u kostela s rozkazem přesunout se přes Kladno do Plzně. Kolona byla po cestě rozstřílena. Hans-Ulrich Rudel ve svých pamětech zmiňuje, že se tak stalo severozápadně od Prahy u Kladna.
Ladislav Smejkal a Břetislav Vojtíšek zmiňují, že německá vojska ustupující přes Českolipsko mířila většinou na Litoměřicko. Nejvýznamnější složkou by čtvrtá tanková armáda, která mířila do Podbořan.
Odchod německých vojsk pokračoval i 9. května, ale část jednotek se od Labe vracela, protože narazila na Rudou armádu. Po Českolipsku se pak zmateně pohybovalo asi 10 000 německých vojáků.
Zajímavým zdrojem na toto téma je disertační práce Tomáše Jakla, kde je v příloze mapka ústupu německých armád, podle které jeden směr ústupu německé armády z Polska vedl ze severu na Mladou Boleslav. Práce je volně dostupná na internetu.
Více se nám ze zdrojů, které máme k dispozici, zjistit nepodařilo. Doporučujeme se obrátit s dotazem na Muzeum Podbezdězí nebo Vlastivědné muzeum a galerii v České Lípě nebo Vojenský historický ústav Praha.
Použité zdroje
RYDYGR, Zdeněk. Konec druhé světové války na letišti v Hradčanech. Bezděz 1998. Č. 7 (1998), s. 211-217.
SMEJKAL, Ladislav. Diář. Českolipský deník. Roč. 13, č. 109 (15.05.2005), s. 21.
VOJTÍŠEK, Břetislav a VOJTÍŠKOVÁ, Marie a SMEJKAL, Ladislav. Osvobození Českolipska v roce 1945. V České Lípě: Okresní pedagogické středisko, 1970. 11 s.
JAKL, Tomáš. Vytěsněná apokalypsa-česká reflexe ústupu německé skupiny armád Střed. 2019.
RUDEL, Hans-Ulrich. Navzdory. 1. vyd. Brno: Bonus A, 1995. 251 s., fot. ISBN 80-85914-09-3.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Česká Lípa
Knihovna
Městská knihovna Česká Lípa
Datum zadání dotazu
11.11.2024 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu