Rakouská ekonomická škola a její představitelé
Text dotazu
Existují v období 1938-1989 na našem území nějací zastánci Rakouské ekonomické školy?
A jací jsou největší představitelé Rakouské školy po roce 1989 u nás?
Odpověď
Dobrý den,
pohledem do publikací o historii ekonomických teorií se dovídáme, že představitelé tzv. rakouské školy ve 30. letech odcestovali před tehdejší společensko-politickou situací do USA a aktivní rozvoj této ekonomické školy poté probíhal právě tam. „Dnešní podoba rakouské ekonomie je již odlišná od ekonomie zakladatelů školy, a proto bývá označována za neorakouskou ekonomii. (Brožová, s. 75)
V Evropě se následně v průběhu 20. století utvářely semináře a skupiny, jež pracovaly s teoriemi a poznatky rakouské školy, rozvíjely je či je systematizovaly. Lze tak hovořit o pokračovatelích stoupenců rakouské školy; v historii ekonomického myšlení jsou uváděny též osobnosti, které navazují pouze na některé z aspektů jmenované školy, případně na jednotlivé představitele a stoupence. V rámci této struktury bychom se pak mohli dopátrat českých osobností, jejichž myšlení v tomto oboru vycházelo právě z myšlení pokračovatelů.
Mezi české přívržence rakouské školy je jmenován např. Karel Engliš, Alois Rašín, Albín Bráf, v novodobé české historii pak Josef Šíma. Mezi zásadní uskupení u nás patří v tomto směru „Liberální institut“, založený 1990 na tezích stěžejního představitele neorakouské školy Friedricha Augusta von Hayeka. Přehled osobností a členů institutu je k dispozici na příslušných webových stránkách (viz odkazy níže).
Použité zdroje
BROŽOVÁ, Dagmar, Vysoká škola ekonomická v Praze a Vysoká škola ekonomická v Praze. Malé dějiny ekonomického myšlení. Praha: Oeconomica, 2006, 140 s. ISBN 80-245-1121-5.
HOLMAN, Robert. Dějiny ekonomického myšlení. Praha: C.H. Beck, 2005, 539 s. ISBN 80-7179-380-9.
HUERTA DE SOTO, Jesús. Rakouská škola: tržní řád a podnikatelská tvořivost. Vyd. 1. Praha: Dokořán, 2012. xiv, 162 s. ISBN 978-80-7363-445-2.
SOJKA, Milan. Dějiny ekonomických teorií. Praha: Havlíček Brain Team, 2010, 541 s. ISBN 978-80-87109-21-2.
SOJKA, Milan, Božena KADEŘÁBKOVÁ a Vysoká škola finanční a správní. Stručné dějiny ekonomických teorií. Praha: Eupress, 2004, s. 20-35. ISBN 80-86754-15-4.
Josef Šíma: https://josefsima.net/academic-texts/pravo-a-ekonomie/
https://libinst.cz/o-nas/; https://libinst.cz/[…]/brozura_libinst.pdf
https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_%C5%A0%C3%ADma_(ekonom)
https://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96sterreichische_Schule; https://cs.wikipedia.org/wiki/Rakousk%C3%A1_%C5%A1kola
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.08.2023 12:29
Anonym píše:
Pátek 18.08.2023 07:38
Takže byl tento směr režimem potlačen a neexistoval tu ani jediný představitel, který by například formou samizdatu nebo něčím jiným pokračoval v tomto směru?
PSK - admin píše:
Pondělí 28.08.2023 10:45
Dobrý den,
nejsme si jisti, zda by šlo říci přímo představitel/telé, ale myšlenkami Rakouské ekonomické školy byl ovlivněn a zabýval se jí ekonom a pedagog Tomáš Ježek, blízko k ní má i bývalý prezident Václav Klaus.
Tomáš Ježek například překládal knihy a články Friedricha A. von Hayeka. (Jednoho z představitelů Rakouské ekonomické školy).
Podle Václava Klause byl Von Hayek pro Tomáše Ježka vzorem, ale i celá Rakouská ekonomická škola.
Počátkem 80. let spolupracoval s pány Emanuela Mandlera, Bohumila Doležala a Karla Štindla. Podle jeho slov s nimi sestavoval samizdatové sborníky zaměřené na ekonomii, politologii, literární kritiku a historii.
Čerpáno z :
JEŽEK, Tomáš. Liberální ekonomie: kořeny euroamerické civilizace. Praha: Prostor, 1993. ISBN 80-85190-21-4.
JEŽEK, Tomáš. Ježkovy voči. Praha: Gasset, 2007. ISBN 978-80-87079-01-0
https://www.pametnaroda.cz/cs/jezek-tomas-1940
Prohlášení Václava Klause k úmrtí Tomáše Ježka
https://www.institutvk.cz/clanky/1041.html
Kdo má Klause rád v Americe aneb Rakouská škola ožívá
http://www.lukaskovanda.cz/[…]/
K Chartě nebyla alternativa?
https://www.lidovky.cz/domo[…]091116_000041_ln_noviny_sko
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu