Ragtime
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi poskytnout nějaké základní informace o hudebním stylu ragtime? - období vzniku, místo (pokud se třeba jedná o nějaké konkrétní město?), přijala ho společnost? atd. Existuje nějaká literatura přímo o ragtime? Děkuji
Odpověď
Ragtime je charakteristicky instrumentalni sloh (zvlaste klavirni), ktery vznikl v USA koncem 19. stoleti. Leva ruka udrzuje presny rytmus (pravidelne stridani basu a akordickeho prizvukovani), prava ruka hraje synkopovanou melodii. Ragtime je rovnez oznaceni skladby, v niz se tento zpusob hry vyskytuje. Melodicky a harmonicky vychazel ragtime z evropske hudby, kterou zpetne ovlivnil i ve vazne tvorbe (Stravinskij, u nas E. Schulhoff).
Nejvyznamnejsi interpret a skladatel je Scott Joplin (1868-1917)
Zdroj: Mala encyklopedie hudby. Praha: Supraphon, 1983.
Ragtime je prvni afroamericky styl, ktery ovlivnil cely svet. Kde přesně ragtime vznikl, se neví, ale mluví se především o St. Louis a Chicagu. Největší hitem byl track "Maple Leaf Rag" od Scota Joplina.
O ragtime se hovori jako o cernosskem klavirnim stylu, ktery byl prevzaty do jazzu. Nekdy je nazyvan predjazzovym stylem.
Heslo ragtime v elektronickem slovniku:
http://www.fraus.cz/e_produkty/slovniky/iss/r.pdf
Z tistenych zdroju (clanky a knihy) uvadim napr.
Sto let plných muziky / Lubomír Dorůžka Lidové noviny. -- ISSN 0862-5921. -- Roč. 6, č. 35 (19930212), s. 12
[The Joy Of Joplin] / Jan Beránek Harmonie. -- ISSN 1210-8081. -- Roč. 7, č. 5 (1999), s. 51
Připomínka nevyčerpatelných zdrojů / Michal Huvar Gramorevue. -- ISSN 0323-0783. -- Roč. 28, č. 12 (1992), s. 9
King of ragtime : Scott Joplin and his era / Edward A. Berlin Oxford : Oxford University Press, 1994
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2008 17:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu