Radostně Vpřed, Discos a HC Blesk
Text dotazu
Dobrý den, potřeboval bych zjsitit nějake informace o protektoratnim spolku Radostně Vpřed, Discos, HC Blesk. Jak tento spolek fungoval, kdo ho spravoval, jakou roli v tomto spolu zastaval Judr. Karel Matej. jeho napojeni na Kuratorium apod. Podařilo se mi pouze zjistit, že vzninul někdy na podzim 1939 a zanikl v roce 1945 prejmenovanim na Discos. Děkuji pěkně
Odpověď
Dobrý den,
o kulturně tělovýchovném klubu Radostně vpřed, později Discos, jsme bohužel v nám dostupných zdrojích nalezli pouze pár drobných zmínek. Žádný obsáhlejší článek, kapitolu, popřípadě archivní složku apod.
Existence klubu je v soupisu pražských spolků a klubů uvedena od roku 1940 do roku 1950.
V dobových novinách a časopisech je možné nalézt zmínky o výsledcích některých zápasů a vybrané kulturní činnosti klubu.
Rozsah působnosti klubu nám není jednoznačně znám. Dle výsledků v dobových periodikách lze ovšem usuzovat, že hlavním zaměřením klubu byl stolní tenis a později rugby. Při klubu jistě fungoval i oddíl ju - jitsu.
Níže uvádíme dokumenty, ve kterých byl klub zmíněn, popřípadě předpokládáme, že by v nich mohl být zmíněn:
* LAŠŤOVKA, Marek et al. Pražské spolky: soupis pražských spolků na základě úředních evidencí z let 1895-1990. Vyd. 1. Praha: Scriptorium, 1998. 742 s. Documenta Pragensia. Monographia; vol. 6. ISBN 80-902151-9-X.
* SLOBODZIAN, Vladimír. To byl hráč!: Bohumil Váňa, 17. ledna 1920 - 4. listopadu 1989. Praha: Olympia, 2009. s. 32. ISBN 978-80-7376-178-3.
* KOŘÁNOVÁ, Eva. Přesahy a souvislosti: kniha o Městské části Praha 9. Praha: Kompakt ve spolupráci s MČ Praha 9, 2009. s. 63. ISBN 978-80-254-7202-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:388bafe0-c62f-11e6-ac1c-001018b5eb5c
* ŠÍMA, František a KRÁKORA, Bedřich. Džiu-džitsu. Praha: Jaroslav Tožička, 1944. s. 131. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:80c8e050-f66b-11e5-8d5f-005056827e51
* ČECH, František, ed. Pravidla hry rugby. 1. vyd. V Praze: Mladá fronta, 1946. 77 s.
* PIVEC, Hanek, ed. Padesát let stolního tenisu v Československu: 1925-1975. Praha: Výbor svazu stolního tenisu ÚV ČSTV, 1975. 39 s.
* Stolní tenis: oficielní časopis Českého svazu stolního tenisu. Praha: Česká table-tenisová asociace, pražská župa, 1939-1941.
* KLADIVA, Martin. Historie pražského rugby (bakalářská práce): https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130090739
* dobová perioda - noviny a časopisy - dostupné např. prostřednictvím digitálních knihoven NK ČR (http://kramerius5.nkp.cz/)
*Ze strahovského rugby. Radostně vpřed. Večer: lidový deník. Praha: Roln. tiskárna. 1944, roč. 31, č.122 ( 25.05.), s. 4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:dca24040-0c71-11ea-a20e-005056827e51
V případě zájmu můžete zkusit kontaktovat ještě též Knihovnu FTVS (https://ftvs.cuni.cz/FTVS-552.html), kde by k danému tématu mohli kolegové znát další tipy na vhodné zdroje.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.11.2020 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu