raabizace
Text dotazu
Dobrý den,
V období tzv. Raabizace, což byla pozemková reforma, kterou schválila Marie Terezie, bylo na uzemí Moravy, díky této reformě, založeno několik obcí zdroje uvádí 117, ale nikde nemůžu zjistit názvy oněch obcí, zajímalo by mě, kde se dají tyto informace zjistit.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, přehled 117 nově vzniklých osad na Moravě v rámci pozemkové reformy (raabizace) se nám v dostupné literatuře dohledat nepodařilo.
Dle krátké anotace uvedené k časopisu Demografie (1975) by tento ročník časopisu měl obsahovat článek, jehož přílohou by měl být seznam vesnic vzniklých v rámci raabizace. Bohužel, svazek je v současné době v Národní knihovně ČR půjčený, nemůžeme tedy ověřit tuto informaci přímo v dokumentu (anotaci jsme nalezli přes fulltextové vyhledávání v Google Books: https://books.google.cz/).
Raabizaci v konkrétních částech Moravy se věnují následující články:
* KALÁB, Jiří. Familiantské vesnice jižní Hané. Sborník Národního památkového ústavu. Olomouc. 2007 (2008), s. 41-49. ISBN 978-80-86570-13-6.
* VOŽDA, Gustav. Počátky Annína. Ke 200. výročí založení osady 1799-1999. Tovačov, Městský úřad 1999. 53 s., mapy. Rec.: Fišer Zdeněk, StM 8, 2002, č. 14, s. 161-162.
* PELTAN, Lubomír : Robotní abolice na jihlavském panství v letech 1778-1782. VSV 15, 2006, s. 65-90. Rés. něm. s. 81-82. Abschaffung der Frondienste im Iglauer Herrschaftsgut in den Jahren 1778-1782.
O raabizaci obecně byly vydány následující publikace:
* PROCHÁZKA, Jan. Parcelování velkostatků (raabisace) za Marie Terezie v Čechách. V Praze : Jan Kapras : Bursík a Kohout [distributor], 1925.
* ČERNÝ, Václav. Pozemková reforma v 18. stol.. Praha : Českomor. podniky tiskařské, 1928.
Přehled vesnic na území Moravy nabízejí mimo jiné následující zdroje:
* HORÁK, Miloš. Encyklopedie obcí Moravy a Slezska. Díl 1, Úvod do problematiky Moravy a Slezska v jejich historických hranicích. 1. vyd. Třebíč : Arca JiMfa, 1997.
* Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960. (16. svazků) 1967 - 2011.
* Vlastivěda moravská. II, Místopis Moravy. 1. vyd. Brno : GARN, 2007 -2010. (6 svazků)
* HOSÁK, Ladislav. Místní jména na Moravě a ve Slezsku. 1. vyd. Praha : Academia, 1970-1980.
K vyhledání další literatury k tématu můžete použít Online katalog Národní knihovny ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/nkc, Souborný katalog ČR: https://aleph.nkp.cz/cze/skc, portál Knihovny: https://www.knihovny.cz/ a článkovou databázi ANL: http://aleph.nkp.cz/cze/anl.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.03.2012 13:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu