Půvud a historie jména Dagmar a příjmení Garciová
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se dotázat na původ a historii jména Dagmar, případně i příjmení Garciová. Nezájímají mě číselné údaje.
Moc děkuju.
Odpověď
Dobrý den,
jméno Dagmar, popřípadě Dagmara, jejichž osamostatněnou zkráceninou je Dáša, je severské jméno. Které je zřejmě zvukovou podobou slovanského jména Drahomíra (či polabské Dargomiry).
"Vykládá se (se vztažením ke staroskandinávskému dagr + mar) jako "slavný den", popřípadě "denice"."
(Jak se bude Vaše dítě jmenovat?, str. 354) Slovenská, polská, srbská a chorvatská podoba tohoto jména je Dagmar(a). Německy, anglicky, holandsky, švédsky, dánsky, norsky je opět podoba tohoto jména Dagmar a španělsky Dagmaro.
Omlouváme se, ale příjmení Garcio/ Garciová se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně, protože příliš mnoho osob s tímto příjmením v Čechách nežije, nebylo toto příjmení zařazeno do žádných z příruček, jež se věnují výkladu původu příjmení u nás.
Se svým dotazem se také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR. http://www.ujc.cas.cz/ Kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Zdroje:
*KNAPPOVÁ, Miloslava. JAK se bude Vaše dítě jmenovat? : původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář : informace o jménech afrických a asijských. 5., přeprac. a dopl. vyd. Praha : Academia, 2010. ISBN
8-80-200-1888-5 (brož.) *Kde jsme: www.kdejsme.cz
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze :
Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.08.2012 12:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu