Původ, význam a zajímavosti příjmení Troják
Text dotazu
Dobrý den, jaký je původ, význam a další zajímavosti u příjmení Troják / Trojáková?
Děkuji. :-)
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy Naše příjmení je význam příjmení Troják/Trojáková následující:
„Troják, Troiak doni. pod. OJ Trojan, 1184, to též příjm.; A trojan = trojče; též = mlýn se třemi stroji; podle domov, zname- ní (U trojky, U trojky zlaté apod.); Troj- áček, Trojančík, Trojanec, Trojánek ( zd- rob.), Trojášek, Trojčák, Trojčinský, Trojek, Trojka, Trojna“
Dále v knize Jména tajemství zbavená malá encyklopedie nejčastějších příjmení jsme nalezli také možnost následujícího výkladu:
„Podle bydliště“: Bydlel ve městě v domě, který měl jako domovní znamení např. Zlatou trojku (takové znamení dodnes v Praze existuje). I to bylo patrně důvodem, proč se některému z jeho obyvatel říkalo Trojan či Troják, mladším pak Trojánek, Trojáček“
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky četnosti dle stránek www.kdejsme.cz. V České republice v roce 2016 bylo evidováno celkem 460 mužů s příjmením Troják a 473 žen s příjmením Trojáková.
Zdroje:
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení, II. díl, jména na 251.-501.místě: Adam - Žižka. Praha: Epocha, 2003. s. 312. ISBN 80-86328-30-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6cc90240-e164-11e5-a3e0-005056827e51
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 200. ISBN 80-86781-03-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:b1de94d0-4016-11e4-bc3a-005056827e51
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2021 18:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu