původ slova vošouchy
Text dotazu
Dobrý den, pátrám po původu slova "vošouchy".
Používá se v západních Čechách, já je znám z okolí Klatov, znamená
bramboráky. V Machkově Etymologickém slovníku jazyka českého není
Odpověď
Dobrý den,
bohužel ani nám se nepodařilo v prohlédnutých publikacích najít vysvětlení původu slova vošouchy, toto slovo není uvedeno ani na stránkách věnovaných historické češtině (http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx) . Dostupné zdroje pouze uvádějí vysvětlení pojmu vošouch /vošouchy:
* Slovník nespisované češtiny. 3. rozš. vydání. Praha : Maxdorf, 2009. s. 454. ISBN 978-80-7345-198-1.
vošouch - bramborák, srov. cmunda, šterc; ze západočeského nářečí
* BĚL, Jiří. Jak se mluvilo na Přešticku : z pozůstalosti přeštického učitele Václava Vacka. Část šestá, Písmena T až Vo. Přeštice : Základní škola Přeštice, 1998. s. 459.
vošouch - bramborová plačička na omastku pečená, silnější, ze syrových bramborů majoránkou a česnekem kořeněná.
* MACHEK, V. Dodatek o názvech jídel. Naše řeč. 1946, ročník 30, č. 4-5.
Text článku je volně dostupný na
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3962.
Doporučili bychom Vám obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 10:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu