Původ slova "utrejch"
Text dotazu
Vážení, slovo "utrejch" (prudce jedovatý oxid arzenitý, otrušík, arzenik; někdy jed vůbec) pochází z němčiny, to vím - jak se však do Němčiny dostalo nikoliv. A zajímalo by mne to. A více ještě, jak se dostalo do češtiny - bylo to snad v obrozeneckém období? Předem děkuji za odpověď - a přeji krásné dny.
Odpověď
Dobrý den, slovo utrejch je doloženo už ve staré češtině (utrajch, hutrých), např. u Jana Husa. Pochází ze středohornoněmeckého hütterouch (= Hüttenrauch - doslova hutní dým). Tak se nazýval arsenik usazující se v komínech v hutích z dýmu při tavení kovů.
Prameny:
Český etymologický slovník / Jiří Rejzek. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2001. -- 752 s. ; 22 cm
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s. ; 24 cm
Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.09.2009 17:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu