původ slova tepláky
Text dotazu
Dobrý den,zajímal by mně původ slova tepláky,z čeho a jak slovo vzniklo,děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ke slovu tepláky se nám podařilo vyhledat pouze toto:
tepláky, m. pl. (zř. teplák, -u) sportovní široké dlouhé kalhoty z teplé látky, stažené v kotnících; souprava takových kalhot a bluzy. Oba mají kostkované košile a tepláky. Neff. Nikdo tak neocení teplé věci, jako jsou tepláky. Enc. č. ml. K úplnosti atleta patří vyrudlý teplák. Lid. nov. (http://bara.ujc.cas.cz/psjc/search.php)
Pokud byste měl zájem o podrobnější informace, můžete se se svým dotazem obráit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde by Vám odborníci na český jazyk měli být schopni poskytnout uspokojivou odpověď.
Projité zdroje:
* http://prirucka.ujc.cas.cz/
* http://lexiko.ujc.cas.cz/
* http://bara.ujc.cas.cz/psjc/
* http://ssjc.ujc.cas.cz/
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. 1. vyd. Praha : Leda, 2001. ISBN 80-85927-85-3.
* Masarykův slovník naučný : Lidová encyklopedie všeobecných vědomostí. 7. díl. (Š-Ž). Praha : Československý kompas, 1933.
* Malá československá encyklopedie. 7. díl (Š-Ž). Praha : Academia, 1987.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.07.2013 12:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu