původ slova splín
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych znala původ slova SPLÍN (ve smyslu smutek). Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den, Spleen (vysl. splín) česká podoba splín, někdy splén,-u, m. , je slovo pocházející z angličtiny a označuje omrzelost, skleslost, nudu, blaseovanost, také druh melancholie projevující se těžkomyslností.
zdroj :
* Příruční slovník jazyka českého, ČSAV, Praha : Státní naladatelství učebnic, 1948-1951
* Fr. Trávníček : Slovník jazyka českého, Praha : Slovanské nakladatelství, 1952
Pro podrobnější informace se laskavě obraťe na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.12.2009 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu