původ slova klempíř
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci: kterak vzniklo a jaký je původ slova KLEMPÍŘ.
Odpověď
Podle Etymologického slovníku jazyka českého pochází slovo klempíř z něm.
Klemperer = výrobce plechového nářadí.
Pro získání podrobnějších informací bychom Vám doporučovali obrátit se na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Čerpáno z :
Etymologický slovník jazyka českého / Václav Machek. -- Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. -- 866 s.
Slovník jazyka českého / František Trávníček. -- 4. vyd., ve Slovan. nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd.. -- Praha : Slovanské nakladatelství, 1952. -- 15, 1801, [1] s.
Německo-český a česko-německý slovník., Část německo-česká / František Widimský. -- 5.vyd. -- Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1988.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 13:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu