původ slova jakbysmet
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, z čeho vzniklo slovo jakbysmet. Kdy se slovo používá je mi
jasné, ale nechápu, jak a v čem je jeho původ.
Předem Vám děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš dotaz jsem nalezla na webových stránkách Ústavu pro jazyk Český Akademie věd  ČR. Slovo jakbysmet  je příslovečnou spřežkou, která vznikla spřahováním.  Co je spřahování se dočtete níže.
Pro Vás je podstatné, že jakbysmet (možno psát dohromady i zvlášť) je ustrnulá podoba věty ; význam slovního spojení jakbysmet  =  stále tak, zase tak, znovu
Jedním ze slovotvorných postupů, kterými vznikají nová slova, je tzv.
spřahování. Spřahování je specifický způsob tvoření slov. Oba členy, jimiž se nově vzniklý (spřažený) výraz vytváří, si uchovávají ve všech svých tvarech, nebo alespoň ve tvaru základním, stejnou podobu. Tvoříme tak například číslovky (dvacet jedna - jedenadvacet) či přídavná jména (hrající dlouho - dlouhohrající), příslovce (zanicnasvětě, nanic) a podstatná jména (zmrtvýchvstání).
Specifickou skupinou jsou tzv. příslovečné spřežky.
Do této skupiny spřežek je možné zařadit i víceslovné spřežky, protože také v těchto případech převažuje podoba psaní zvlášť, lze však psát: o sto šest i ostošest; jak se patří i jaksepatří, jak by smet i jakbysmet aj. Ačkoli není u spojení co by dup ve slovnících či v PČP zachycena podoba jednoslovná (cobydup), nechápali bychom ani ji jako vysloveně chybnou. [1]
1. http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=130
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 10:18
Magdaléna Vondráčková píše:
Neděle 11.09.2022 18:28
Dobrý den, ráda bych se přidala k původnímu dotazu ohledně původu spřežky. Zdá se mi totiž, že ji v odpovědi postrádám. Děkuji.
PSK - admin píše:
Pondělí 12.09.2022 09:58
Dobrý den, vybrali jsme pro Vás navíc z publikace Slova na pranýři podrobnější popis původu slova "jakbysmet".
„Slovo jakbysmet (stále tak, zase tak, znovu, zrovna tak) je příslovečnou spřežkou, která vznikla tzv. spřahováním, což je jeden ze způsobů vzniku nových slov. Oba členy, jimiž se vytváří nový (spřažený) výraz, si uchovávají ve všech svých tvarech, nebo alespoň ve tvaru základním, stejnou podobu. Tvoří se tak například číslovky (dvacet jedna - jedenadvacet), přídavná jména (hrající dlouho - dlouhohrající), příslovce (zanicnasvětě, nanic) a podstatná jména (zmrtvýchvstání). Tzv. příslovečné spřežky tvoří specifickou skupinu, do níž lze zařadit i spřežky víceslovné. V těchto případech převažuje podoba psaní zvlášť, ale lze je psát i dohromady: o sto šest i ostošest, jak se patří i jaksepatří, jak by smet i jakbysmet. Zdá se, že výraz jakbysmet je ustrnulá podoba věty jak bys met nebo jako by smetl vše bez rozdílu; ale dost možná by bylo lepší ho poslat na pranýř nebo smést se stolu.“
Zdroj: HOŘEJŠÍ, Jaroslav. Slova na pranýři: soukromá obrana češtiny. Praha: Maxdorf, 2017. s. 141. ISBN 978-80-7345-547-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:add8a24a-4d4b-4d5c-ae9f-7e6541204f80
Dále např.:
https://www.meriva-preklady[…]y-sprahovani-slovotvorba_80
https://www.infoz.cz/jakbysmet/
https://ssjc.ujc.cas.cz/sea[…]p;sti=23088&where=hesla
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu