Původ slova čudlík
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, z čeho vzniklo slovo čudlík. Moc Vám děkuju. Mějte se hezky.
Odpověď
Dobry den,
cudlik - u vltavskych voraru vratidlo, rumpal (zdroj Nase rec) valssky scudla (ščudla) - vratidlo na stave soukenickem (Bartos, Frantisek, Dialekticky slovnik moravsky. Praha, 1906) souvisi se stidla (štidla), polsky szczudla - chuda (chůda), puvodne drevena pomocna zerdka jakakoli: vratidla se otacela pomoci takove volne rukoveti, vkladane do prislusneho zarezu. Sem patri hanacky scodlovat (ščodlovat) zbytecne tahat za rukojet u pumpy (KOPECNY, Frantisek Nareci Ursic a okoli. Praha, 1957). Jiny cudlik (od čoud) cili dymnik byl na Policsku otvor ve zdi nebo strope, jimz se vetrala svetnice (Krusina, josef Dejiny Trpina a okoli. Praha, 1948.)
Zdroj: MACHEK, Vaclav Etymologicky slovnik jazyka ceskeho. Praha: Lidove noviny, 1997.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.01.2008 10:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu