Původ slova Čech a Čechové
Text dotazu
Dobrý den, prosím o informaci, jaký je původ slov Čech a Čechové, jak se vyvíjel pravopis těchto slov.
Odpověď
Dobrý den, v nám dostupných pramenech se nám podařilo zjistit toto:
Josef Dobrovský odvozoval původ slova Čech od četi t.j. počínati, některé slovníky předpokládají souvislost s kořenem "čel-" obsaženým v pojmech "čeleď", ale i "člověk" (rusky "čelověk"). Tímto způsobem dojdeme k výkladu "sví lidé", "naši", "našinci".
V každém případě bychom Vám doporučili obrátit se s tímto dotazem také na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR
(http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Informace čerpány z:
Slovník naučný / Redaktor: dr. Frant. Lad. Rieger. -- Nové vydání. -- V Praze : I.L. Kober, 1885-1890. -- 12 sv.
Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení / Vladimír Mates. -- Vyd. 2.. -- Praha : Epocha, 2002. -- 319 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.02.2008 08:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu