původ slova
Text dotazu
Odkud se vzalo a od čeho je odvozeno rčení "bodejť ne"
Odpověď
Dobrý den,
přímo původ slovního spojení "bodejť ne" se nám vyhledat bohužel nepodařilo. Našli jsme ale původ slova bodejť.
Bodejť patří částečně do hovorové češtiny, vzniklo ze staročeského bóh daj ti ( Tedy "bůh ti to dej".) Později poklesá na význam "ovšem, zajisté". Je možné použít jej např. ve významu přacím: Bodejť by Vás čerti vzali! Dále se dá užít jako citoslovce. (Kdy může znamenat souhlas či odmítnutí) Např. Tys to věděl? Bodejť že věděl! Nebo: Bodejť ne! Půjdeš tam? Bodejť bych tam chodil!
Pokud byste měl zájem o další informace, doporučili bychom Vám, abyste se obrátil na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Zdroje:
* Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk Český AV ČR: http://prirucka.ujc.cas.cz/
* Kol. autorů. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2. opr. a dopl. vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9.
* MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. fotoreprint podle 3. vyd. Z roku 1971. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 1997. ISBN 80-7106-242-1.
* HOLUB, Josef; LYER, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého : se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. 4. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-23715-0.
* Kol. autorů. Slovník nespisovné češtiny : Argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : Historie a původ slov. Praha : MAXDORF, 2006. ISBN 80-7345-086-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 12:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu