-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
děkuji za předchozí odpověď týkající se příjmení Mospan. Ještě bych se prosím ráda zeptala na původ příjemní Woth a Neuberg. Děkuji předem a přeji hezký den.
Dobrý den,
příjmení Neuberg bylo pravděpodobně odvozeno z místního jména Neuberg. V Čechách můžete nalézt dvě místa s tímto starým německým názvem: Neuberg u Aše (http://www.info-as.cz/hrad-neuberg-v-podhradi) či obec Tisovka (Neuberg) u Chvalšin. Místní jméno Neuberg se vyskytuje také 2 x v Bavorsku a 14 x v Rakousku. Jednalo se také o šlechtický přídomek pánů z Neuberga (viz též http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/rody-neipperg-a-neuberg )
Příjmení Woth je na našem území poměrně velmi vzácné příjmení. Žije zde pouze 11 mužů a 7 žen, kteří jsou nositeli tohoto příjmení. Nejvíce osob s tímto příjmením žije v Maďarsku (196 nositelů) a v Německu (134 nositelů). Výklad uvedeného příjmení není bohužel v nám dostupných zdrojích uveden. Je ovšem možné, že vzniklo taktéž odvozením od místních jmen (například Wothmilitz = Bohumilice).
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Naše jména: https://www.nasejmena.cz/
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
06.10.2017 16:26