původ příjmení Vomlel
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení Vomlel. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vomlel je odvozeno z přídavného jména (v)omletý= mletím obroušený, dále je také zmiňován původ v apelativu (v)omela= věc nebo osoba ošumělá; též ve významu "obtěžující opakovanými řečmi". Mezi další takto odvozený příjmení patří Vomela či Vomlela.
Statistiky Ministerstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 51 mužů a 88 žen s příjmením Vomlel/-ová (u žen je ovšem třeba brát v potaz, že podoba "Vomlelová" se kromě příjmení Vomlel vztahuje pravděpodobně také k Vomlela), viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Dle webových stránek www.kdejsme.cz bylo registrováno nejvíce nositelů příjmení Vomlel-Vomlelová v oblasti Pardubic, Prahy, Hlinska či Jihlavy.
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. 229 s.
ISBN 978-80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 2006. 651 s. ISBN 80-200-1349-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 09:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu