Původ příjmení Vaňkát
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jaký je původ a význam příjmení Vaňkát Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Vaňkát, dle Moldanové, vzniklo z osobního jména Václav. Další varianty příjmení: Vaňka, Vanke, Vaškovský, Vaňha, Vaňhal, Vaníček apod.
Podle Matese, základní podoba Václav je slovanská, česká, jediná, která  v oblíbenosti trvající celá staletí může konkurovat biblickému Janovi, a překonává ho, pokud jde o množství příjmení  ze základního jména odvozených.
Václav, podobně jako Boleslav, bylo původně jménem užívaným vládnoucí dynastií Přemyslovců. Teprve později se rozšířilo do všech vrstev české společnosti. Prapůvodně patří ke jménům tzv. predestinačním, předurčujícím čili přacím. Jeho staročeský obsah: ať je více slavným, ať přinese svému rodu, národu ještě více slávy (staročesky váce = více).
Popis od Kotíka najdete zde:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=3945837&mcp=&idpi=22526
412&author=.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Vaňkát dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je 281 (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2010 10:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu