Původ příjmení Tollerian a Gottvald
Text dotazu
Prosím o napsání původu příjmení Tolerian a Gottvald. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Gottwald (též varianty Gotvald, Gotvalt, apod.) pochází z německého jazyka a je vysvětlováno jako: Gott = bůh a walten = vládnout. Velmi často se setkáváme s lidovou etymologií "boží les", která je však nesprávná.
Příjmení Tolerian (příp. Tollerian) není bohužel v příručkách o původů přímení uvedeno.
Dle stránek www.kdejsme.cz žije v ČR 345 mužů a 352 žen s příjmením Gottvald/-ová, nejvíce v oblasti Vyškova, Brna, Blanska či Prahy.
Příjmení Tollerian se u mužů vyskytuje 3x, u žen 5x a to v oblastech Moravy - Bohumín, Mohelnice, Olomouc a Prostějov. Varianta Tolerian nezaznamenala žádný výskyt.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Kotík, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
*Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* Mates, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
S dotazem ohledně příjmení Tollerian se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám jazykoví odborníci jistě poskytnou odpověď (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 13:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu