Původ příjmení Rýdl
Text dotazu
Dobrý den. Při pátrání svého rodu bych chtěl
vědět, jak vzniklo mé příjmení /Rýdl, před II. sv. válkou psáno Riedel/.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Rýdl, dle Moldanové, pochází ze zdrobněliny osobního jména Rudolf.
Další varianty jména: Ried(e)l, Rydl.
Jméno Rudolf vzniklo z Hruodolf = slavný vlk.
Použité zdroje:
*KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. 2. vyd. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
*MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.
1. vyd. Praha: Epocha, 2004. ISBN 80-86328-58-9. ISBN 80-86781-03-8.
*MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004.
Pokud Vás zajímá více, zkuste se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna).
Pro zajímavost četnost příjmení Rýdl dle statistiky MVČR ke dni 9.5.2007 je
725 a příjmení Riedel 248
(http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sprava/informat/cetnost/2007/prijmeni/ce
t_prijm_muzi.xls).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.05.2010 12:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu